Avrupada ilk itfaiyelerden biri - Viyana İtfaiyesi

Avrupada itfaiyecilik 17. yüzyılda ivme kazanmış olmasına rağmen ilk itfaiyecilik görevi Fransada 1254 ylılnda Kral Saint Luis tarafından başlatılmıştır. İlk adı KASABA GÖZCÜLERİ idi. ( guet bourgeois ("burgess watch") ) Çünkü işleri gece gündüz suçları ve yangınları gözlemek idi.
Dünyada itfaiyecilik tarihi daha sonraki yazılarımızda verilmeye devam edecektir.
Bugün Sn Gafur Sencan'ın Viyana itfaiyesi ile ilgili yazısını yayınlıyorum.
Ahmet SERTKAN

Avrupanın ilk itfaiyecileri ‘Vier Feuerknecht’
Gönüllülükten teşkilatlanmaya


İnsanoğlu ateşin bulunmasından bu yana yangınlarla mücadele etmektedir. Ortaçağa kadar yönetim ve insanların gönüllü çalışmaları yangına müdahalede en etkili yol olmuştur. Yönetimler çıkarttıkları yasalarla mabetlerde su varili, kova, kanca, balta ve merdiven gibi yangına müdahale araçları bulundurmayı zorunlu kılıyordu. Halkın yangılarla mücadele yöntemleri oldukça yerinde ve etkili olurdu. Çevre ev ve sokaklarda yaşayan kişiler kilisenin çanları ile alarma geçirilir, halk alelacele olay yerinde toplanarak mevcut imkânlar dâhilinde imece usulüyle yangını söndürmeye çalışırdı.

İkinci Viyana Kuşatması ve ilk İtfaiye teşkilatının kurulması
1683 yılında Osmanlı orduları savaşı kazanmaya çok yaklaşmıştı. Schottenstift manastır yangını şehrin barut deposuna doğru ilerliyordu. Şehrin kumandanı Ernst Rudiger von Starhemberg, Am Hof 9 numarada yangınlara müdahale için bir istasyon kurma emrini verdi. 26 Mart1685’te belediye meclisinin aldığı kararla bina itfaiye istasyonuna dönüştürüldü. 1686 yılında basılan ‘Instruktion eines Herrn Unterkämmerers bei Gem. Wien’ adlı muhasebe kitabında dört itfaiyeciye (Vier Feuerknechten) haftalık iki gulden ücret verildiği yazmaktadır. Bu tarih modern ve mesleki itfaiye teşkilatının kuruluşu kabul edilir. Bu itfaiyeciler yangınlara mücadelenin yanı sıra şehrin imar işlerinde yardımcı olmakla görevliydiler.



Donanım
Keçeden yapılmış yuvarlak şapka koruma amacından çok itfaiyecilerin tanınma işaretiydi.
Tabaklanmış deri önlük itfaiyecilerin tek koruyucu donanımıydı. Ayrıca imar işlerinde çokça kullanılmaktaydı.
Yün veya pamuktan yapılmış beyaz gömlek.
Bordo renkli diz çorabı.
Metal tokalı siyah deri ayakkabı
Yangın kancaları yanmakta olan bir yapıyı bölüm bölüm yıkmak ve yangının diğer yapılara vereceği olası zararları önlemek için oldukça etkili bir yoldu.

Gafur ŞENCAN

" Ahmet abi merhaba
Şimdiki yazım dünyanın ilk kurulan itfaiyesi Viyana itfaiyesi hakkında. Dolaylı da olsa ilk itfaiye teşkilatının kurulmasında Osmanlıların etkili olması ilginç geldi."
Selamlar

Kaynaklar
1. http://www.wien.gv.at/feuerwehr/geschichte/geschichte17.htm
2.Feuerwehrleute aus aller Welt, Bassermann Verlag

Devamını okuyun...>>


İtfaiyeciliğin korkulu rüyalarından biride canlı canlı yangın yerinde cehennem azabı yaşamaktır. Yükselen alevler ile birlikte havadaki zehirli gaz miktarı ve yüksek ısı da beraberce yükselmeye devam eder. Sizin ile bu düşmanlarınız arasında nefes nefese mücadele devam eder iken kimi insanlar sizden canını kimileri mallarını kurtarmanı isterler. Düşman uzakta değil hemen yakınınızda burnunuzun dibinde hazır sizi yok etmek yenmek için beklemektedir. Bu işin asla şakası yoktur. Asla unutkanlığa yer yoktur. Cehalet ve cahilce davranışlar düşmanınız tarafından asla affedilmez. İşin en önemli kısmı ise size sizden başka sahip çıkan kimse olamaz. Kendi hatanız ile kendi yaşamınıza son verebilirsiniz. Yangın yerinde her şey ekip işidir amma nefes almak, temiz hava almak, doğru solunum yapmak, koruyucularınızı kullanmak, doğru kullanmak sizin görevinizdir. Size öğretilenleri orada siz kontrol ederseniz, bilirseniz yaşama devam edebilirsiniz.






Tam sıkılı olmayan bir solunum yüz maskesinin küçük bir çarpışma – çarpma vb. mekanik bir hareketten çıkması durumunda çok zehirli gazlar, duman ile beraber onlardan daha zarar verici yüzlerce derece sıcak olmuş havayı ciğerlerine çektiğinizde bronş ve bronşçuklarınız yanarak su toplayacaktır. İnsan vücudunu kaplayan derimiz sadece 65 C ye dayanabilir. Bunun üzerinde sıcaklıklarda 1.2.3 derece yanarak tepki olarak su toplar (ödem oluşur). Bu durum ciğerlerinizde olduğunda ise ÖLÜM kaçınılmaz olur. Az etkilenmelerde ise çok uzun süren tedavilere ihtiyaç duyulacaktır.


İtfaiyecinin acı ölümü
zehirlenen itfaiye amiri hayatını kaybetti
Bahçelievler’de dün sabah …….. A.Ş’ ye ait triko örme fabrikasının iplik deposunda çıkan yangına müdahale eden itfaiye erlerinden 3’ü dumandan zehirlenirken, Bakırköy grup amiri Yaşar Yalçın kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere karşın kurtarılamayarak şehit oldu.
Tüpü düşen itfaiye eri zehirlenerek öldü.


ŞEHİDİMİZİN RESMİ İLK FOTOĞRAFTA YER ALMAKTADIR.



Yangını söndürmeye çalışan itfaiye eri Arabacı hayatını kaybetti. Arabacı’ nın üzerine devrilen halılar yüzünden gaz maskesinin ve oksijen tüpünün düştüğü iddia edildi.
(Tüm şehitlerimizi rahmet ile anıyor geride kalanlarına sabırlar diliyoruz.)
Artık bu tür haberler almak istemiyoruz. Yangın yerinde çok dikkatli olmak zorundayız. Lütfen hayatınıza kastedecek YANLIŞ hareketlerde bulunmayın.



Bunun dışında yangın yeri çok sıcak ve zehirli gazlar barındırır. Genel olarak yüksek sıcaklıkta çalışmak Hipertermi oluşunu destekler. Eğer az miktarda bile gaz yuttuysanız akciğer ödemi de oluşabilir Lütfen unutmayın. Unutturmayın.
DİKKAT: Sıcak havanın solunması ; solunum yollarını tahriş etmekte, hipertermi oluşturmakta yada akciğerlerde ödeme neden olmaktadır.
Havanın bağıl nemine ve teneffüs edildiği sürenin uzunluğuna bağlı olarak 60 C gibi düşük sıcaklıklar bile tehlike arz eder.
Ölüm olmasa bile sizi görüldüğü gibi bir çok tehlikeli durum beklemektedir. Bunlara bir göz atmakta yarar var.






Akciğer Ödemi
Hastalığın nedeni nedir?

Akciğerde sıvı birikimi ile karekterize olan hastalığın oluşumunda en büyük etken dolaşım bozukluğudur.

Ayrıca anafilâksi, alerji, akciğer yangıları, yakıcı gazların solunması ve enfeksiyonlara bağlı olarak da oluşabilmektedir.

Hastalığın gelişimi nasıldır?

Akciğerlerde, etkene bağlı olarak aktif ve pasif ödem şekillenebilir. Başlangıçta oluşan hasarın şiddeti ile dokuların hiperemik bir hal alması ve daha sonra deformasyonu sonucu alveollerde, dokular arasında ve bronşlarda sıvı birikmesi söz konusudur.

Genellikle önlem alınmayan ilerlemiş vakalarda ölüm solunum yetmezliği nedeniyle şekillenir.





Hastalığın belirtileri nelerdir?

Solunumun güçlükle yapılması gözlenebilen en belirgin bulgudur. Ayrıca akciğer dinlendiğinde hırıltılı bir solunum yanında sıvı seslerinin duyulması da spesifiktir.

Genel durumu bozulmuş, durgunluk ve halsizlik belirtileri başlamıştır. Buna karşın solunum güçlüğü nedeniyle çoğu zaman ayakta durmayı tercih ederler.

Enfeksiyona bağlı olarak şekillenen vakalarda vücut ısısında artış da olabilir.

Sonuç

Teşhis edildikten sonra acil tedavi gerektiren hastalığın seyri, ödeme neden olan etken ortadan kaldırılmadığı sürece daima kötüye doğru bir gidiş izler ve ölüme neden olabilir.

ELBETTE SICAK GAZLAR SADECE İTFAİYECİLERİ DEĞİL AYNI ZAMANDA YANGIN YERİNDE KALAN SİVİLLERİDE AYNI ŞEKİLDE ETKİLEMEKTEDİR. BU NEDENLE KURTARMA ÇALIŞMALARI NE KADAR HIZLI VE DOĞRU YAPILIR İSE KURTARILAN CAN SAYISI ARTMIŞ OLACAKTIR.





DİKKAT EDİLDİĞİ ÜZERE HASTALAR KESİNLİKLE HASTAHANELERE SEVK EDİLİR İKEN OTURUR DURUMDA YOLLANMALIDIR.

HİPERTERMİ:
Hipertermi, vücut sıcaklığının 41°C veya daha yüksek bir değere yükseldiğinde ortaya çıkan ve termoregülatör mekanizmaların bozulmasına, sıcak çarpmasına yol açabilen bir durumdur. Hipertermi hafif veya şiddetli şekillerde kendini gösterebilir. Genellikle çevresel faktörler sonucu oluşur; ortam sıcaklığının yüksek seviyelere ulaşması gibi. Hipertemik durumları üç ana şekilde toplayabiliriz: Isı krampları, Sıcak halsizliği ve Sıcak çarpması. Her ne kadar ısı krampları ve sıcak halsizliğini hipertermik durumlar olarak saysak da, hipertermi terim olarak sıcak çarpması için daha çok kullanılmaktadır.

Vücut sıcaklığının çok yükseldiği, termoregülatör mekanızmaların bozulduğu ve pozitif geribeslem yüzünden vücut sıcaklığının gittikçe arttığı durumdur. Yüksek sıcaklık yüzünden hücreler ve böylece de dokular ciddi oranda hasara uğrar. Bir çok önemli metabolik reaksiyon sekteye uğrar, enzimler hasar görür. Çoğunlukla kişi bilincini yitirir veya ciddi duyumsal sorunlar yaşar. Acil yardım uygulanmazsa ölüme veya kalıcı bozukluklarına yol açabilir.

Isı bitkinliği:
Sıvı kaybı sonucu gelişen, yüksek vücut ısısı ile beraber giden ani ısı artması hastalığı.

Sıcak çarpması: İleri derecede vücut ısısının artması, ısı düzenleme merkezinin iflası ve şiddetli beyin fonksiyon bozukluğunun birarada bulunması.



Sıcak bitkinliği:
Yorgunluk, sersemlik, bulantı, kusma, kas ağrıları, baş ağrısı, şiddetli terleme, aşırı susuzluk, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, sık nefes alıp verme, gerginlik, koltuk altı ısısının 39'5 derece den fazla olması.

Sıcak çarpması:
Bitkinlik, koma, kuru-sıcak-kırmızı deri, koltuk altı ısısının 40'5 dereceden fazla olması hali, şaşkınlık, sersemlik, bilinçte bulanıklık hali, uyum sağlama bozukluğu.

AHMETSERTKAN
YANGIN UZMANI










Devamını okuyun...>>

Kazalı araçlardan adam kurtarma teknikleri




Adı sanı her ne olur ise olsun tüm ayırıcı kesici aletlerle yapılan kurtarma teknikleri birbirine benzer.Markasıfarklı olsada çalışma prensipleri aynı olan bu echizelerin çalışma şekilleride aynıdır.Sadece aralarında kalite ve fiat farkı bulunmaktadır.Yeni çalışmam bu konu üzerine olmasına rağmen internette herhangi bir gelişme var mı diye tam ararken mail ile bana ulaşan bir dosyada çok güzel bilğilere rasladım.Bundan tüm itfaiyeci kardeşlerimin de bilgisi olmalı diye düşümdüm.
aşağıdaki linkten indirebileceğiniz önemli kurtarma tekniklerini lütfen irdeleyiniz.
Ayrıca ayrıntılı araç kesme, kurtarma, araç sabitleme filmlerine de ulaşmak mümkün.
Sonuçta iyi hazırlanmış bir site ve bilği birikiminden yararlanabilirsiniz.
Filmlere ve kitapçığa aşağıdaki linkten ulaşabilmeniz mümkündür.

http://www.cru.com.tr/











Devamını okuyun...>>

İtfaiyeci fiziksel dayanım testleri

Dünyada her ülkenin itfaiyecisi belli kural ve ilkeler ile göreve başlatılır. İtfaiyecilik tüm Dünyada en zor ve ağır işlerden kabul edilmektedir. Bu neden ile erkek ve kadın itfaiyeciler için belirlenmiş ayrı ayrı itfaiyeci fiziksel kabiliyet testleri geliştirilmiştir. Tek bir test olmayıp her grup yada itfaiye kendine münhasır test geliştirebilir. Fakat dünyaca kabul görmüşlerden yararlanmak ve bunlarda zaman içinde belirlenmiş ( Timing )süreleri kullanmak çok iyi olacaktır.
Bu testlerden en çok kabul görenler;





Merdiven çıkmak
Malzemeli merdiven çıkmak
Hortum taşımak
Hortum açmak toplamak
Hidrant açmak kapamak
Malzeme taşımak
Yaralı taşımak
Güç ( balyoz ) testi
Merdiven dayama testi
Yön bulma ( araştırma ) testi
Overhol ( inceleme ) testi
Dolu hortum taşıması Ve benzeri testlerdir.






Bunlara uygun ilaveler yapabilirsiniz.
Yapacağınız testler en az yüz kere dendikten sonra ortalama zamanlar tutulup ortalama altı zamanlama istenmelidir. Ortalamaların % 10 fazlası başarısız kabul edilir.

Bu testler itfaiyeciler için aynı zamanda kendilerine olan öz güveni geliştirici olmaları ve rekabet yaratma açısından çok faydalı olmaktadır. Birbiri ile her daim yarışan itfaiyeci hep daha iyi için yaşayacaktır. Bu testler ayda bir yenilenerek personelin yıllık performansı da kolaylıkla gözlenebilir. Bunların dışında en kısa sürede tam teçhizatlı olarak duman maskesi giyme, Hortum ile kuka devirme - hortum bowling yarışmaları yapılabilir.
Bunlardan bir örnek testin nasıl yapılacağı, ne kadar zamanda yapılacağı nelerin gerekli olduğu aşağıdaki dökümandan- adresten temin edilebilir.
http://www.longviewfire.com/Documents/employment/Physical%20Ability%20Test.pdf






Ülkemizde de çıkarılmış kanun, yönetmelik ve içtihatlarda itfaiyecilerin hangi şartlarda göreve alınacakları belirtilmiştir. Aynı zamanda itfaiyeciler için egzersizler ve bunları yapabilmek için spor alanlarının teknik özellikleri azda olsa belirlenmeye çalışılmıştır.
Türkiye’mizde Belediye itfaiye yönetmeliği şöyle der.
SEKİZİNCİ BÖLÜM : Spor ve Tesisler
Spor
Madde 33 - (1) İtfaiye personelinin fiziki nitelikleri, hazırlanan spor programları ile desteklenir. Personele; kültür-fizik çalışmaları, atletizm, aletli sporlar, mukavemet ve denge sporları ile uygun görülecek diğer mesleki spor faaliyetleri yaptırılarak iş verimlilikleri arttırılır.






TESTLERİN NASIL YAPILDIKLARI VE NELERE DİKKAT ETMENİZ GEREKTİĞİ AŞAGIDAKİ VİDEOLARDA BULUNMAKTADIR.VİDEOLARDA DEĞİŞİK İKİ GUP EĞİTİM VERİLMİŞTİR.
















ALMAN İTFAİYELERİ İTFAİYE ERİ ALMA KRİTERLERİNDEN FİZİKİ YETERLİLİK İSTEKLERİ İSE GAFUR ŞENCAN TARAFINDAN GÖNDERİLMİŞ VE AŞAĞIDA SİAZLERE AKTARILMIŞTIR.

Salzgitter İtfaiyesi
Salzgitter itfaiyesinin alan hizmeti için verdiği ilana başvurdum. Bir Cuma sabahı saat 8’de istasyona görüşmeye çağrıldım. İstasyon müdür ve memurların takdim ve konuşmalarından sonra yoklama alındı. 37 kişiydik ve sekiz kişi görüşmeye gelmemişti. Formalite işlerden sonra beşerli gruplara ayrıldık ve spor testi başladı.
• 3 km dayanıklılık koşusu
• 200 m kısa mesafe koşusu
• 800 m yüzme
• 25 m su altında ilerleme
• En az 15 barfiks veya 35 şınav
• 30 metrelik merdivene tırmanma
• El becerisi

Koşularda takım olarak birinci olduk. Eksi bir VW ile yüzme havuzuna gittik. Micheal Phelps misali yüzmemizle yüzmede de başarımızı gösterdik.

10:00 Bir sonraki aşama için 10 dakikalık mola verildi.
Koşudan kalan diz ağrılarından sonra barfiks veya şınav testine geçildi. 5 dakikalık bir moladan sonra el becerileri testi başlayacaktı ki saat 12’ye sarktı ve bize dinlenmek için yeterince zaman tanındı.

12:10 El becerilerinde marangozculuk ve demircilik bilgisi çok işe yarıyor.

• Üç kalın kereste ile bir kiriş oluşturmanız isteniyor.
• İki düz merdiven ve halatlarla makas merdiven kuruyorsunuz.
• Üç farklı hacimli kapla bir hacim elde etmelisiniz.
• Geçici ve pratik bir su tankı oluşturmalısınız.
• Ağır bir yükü kaldırmak için palanga kurma.
14:30 Oksijen tüpü ve maskeyle engelli parkurda ilerleme.
15:20 Bir kriko ve kalasla bir aracın dört tekerleğini kısa sürede değiştirmelisiniz. İyi bir takım çalışması ve iletişimle Formula 1 dekiler kadar olmasa da kısa sürede bunu gerçekleştirdik.
15:30 Veda zamanı. İki hafta sonra sonuçlar duyurulacak. Bu işi çok istiyorum.



Bremen İtfaiyesi
Bremen itfaiyesinin alan hizmetleri için verdiği ilana başvurdum. Sayı 200 kişiden 11 kişiye düşürülmüştü ve ben bunlardan biriydim.
İşe alım süreci dikte ile başladı. Bir A4 sayfa boyutunda bir makale okunuyor ve bunu imla ve noktalama hatası olmaksızın yazmanız isteniyor. Süreci uygulayan memurlar samimi ve eğlenceli bir ortam oluşturmak için ellerinden geleni yapıyorlar ve övgüyü hak ediyorlar. 25 dakikalık dikteden sonra psiko-teknik algı testine geçiliyor. ‘Dişli mekanizmaları nasıl çalışır? Elektrik telleri yazın mı yoksa kışın mı sarkar? Sorulardan sadece iki tanesi. Eğer okulda ön sıralarda oturduysanız ve bu test için hazırlanmış kitaplardan çalıştıysanız test kolay geçiyor. Kısa bir moladan sonra zorlu matematik ve genel kültür testi başlıyor. Yazılı test toplam 4 saat sürüyor.
Öğlen oldu ve yemek molası. Mental olarak Bremen manzarasını hayal ediyoruz. Çünkü birazdan 30 metrelik merdiven aracına çıkacağız. İsveç oturağı ve kask takıp hızlıca ve durmaksızın merdivenin en üst noktasına çıkıp iniyorsunuz. Bu arada merdivenin ortasından inenler oldu.
Kondisyon testi başlıyor.
1. 10 Barfiks
2. Sırtınızda iki oksijen tüpü, yüzünüzde maske (maske tüpe bağlı değil) engelli parkurda ilerliyorsunuz. Başlangıcında 30 çekiç vurusu yapıyorsunuz ve buna ısınma diyorlar. Dar kanallardan, karanlık odalardan geçiyor, ip ve sonsuz merdivenlere tırmanıyorsunuz. Bitiş olarak 30 çekiç vuruşu daha yapıyorsunuz. İtfaiyeciler parkuru 10 dakikada tamamlıyorlarmış. Bizden istenen 15-20 dakika arasında yapmamız.
İlk gün duşla sona eriyor.
Birkaç gün sonra yüzme havuzunda buluşuyoruz. 200 metreyi 6 dakikada yüzmemiz isteniyor. Hepimiz başarıyoruz. 25 metre su altında ilerlemeyi iki kişi 10 metre farkla kaybediyor ama merdivene tırmanma başarıları sayesinde geçiyorlar.
Spor sahasına geri dönüyoruz. Uzun atlama , 8 metre gülle atma ve 1 km koşuyu maksimum 3:50 saniyede gerçekleştirmelisiniz.
İtfaiye istasyonunda samimi ve nazik memurlar son mülakat yapılıyor. Kısa bir süre sonra itfaiye eğitimi başlayacağımdan çok mutluyum.


AHMET SERTKAN
YANGIN UZMANI

Kaynaklar:
http://www.cffjac.org/go/jac/cpat/
http://www.mtsac.edu/instruction/pe/firepat/
www.iaff.org/HS/CPAT/cpat_index.html
http://www.longviewfire.com/
NFBA 1001 STANDART 5.3.7.B Fundamentals Of Fire Fighter Skills
Testtraining Polizei und Feuerwehr, Eichborn Verlag
GOSB İTFAİYE MÜDÜRÜ SN. İSMAİL YAZAN
YANOK ÖĞR. SN. ÇETİN KUR
SN. GAFUR SENCAN MAK. MÜHENDİSİ


Devamını okuyun...>>
DEĞERLİ DOSTUMUZ YANGIN GÖNÜLLÜSÜ GAFUR ŞENCAN'IN ÇALIŞMALARINDAN BİR BAŞKASI.
ÇOCUK SEVGİMİZ ADINA HAZIRLANDIĞI İÇİN ÇOK BÜYÜK ONUR DUYDUM.
KENDİSİNE SİZLER ADINA MİNNETLERİMİ SUNUYOR.
ÇALIŞMALARININ DEVAMINI BEKLİYORUM.
SAGOLASIN GAFFUR KARDEŞ....
HAYDİ ÇOCUKLAR HER RESİM SİZİN İTFAİYECİLİK BİLGİNİZE İVME KAZANDIRACAK.
DOĞRU OLANI BULUN BAKALIM.
AMA ÖNCE RESİMLERİ TIKLAYIP BÜYÜK HALLERİNİ İNCELEYİN.
AHMET SERTKAN




















Ahmet Bey merhaba


Araştırmamı yayınladığınız için çok teşekkür ederim. İnternet sitenizden itfaiye merkezlerinizi ziyaret eden öğrencileri gördüm. Onların faydalanmaları için Alman itfaiye çocuk kitaplarından bazı bulmacalar toplayıp tercüme ettim. Bulmacalar için link aşağıda verilmiştir. Kaynaklarda bulmacaların toplandığı kitaplar verilmiştir. Link: http://img199.imageshack.us/g/florinneyialmal.jpg/ Kaynaklar Was Ist Was junior - BUCH FEUERWEHR Was ist Was - Band 114 Feuerwehr JUNIOR: DIE FEUERWEHR von Ravensburger ALLES ÜBER DIE FEUERWEHR von Ravensburger
Selamlar



Devamını okuyun...>>
HAZRETİ İBRAHİMİ YAKMAYAN YARADANIM SEN BİZLERİ DE; ATEŞİN YAKICILIĞINDAN KORU.
Ahmet SERTKAN





Ahmet Bey merhaba

Adım Gafur Şencan, makina mühendisiyim. İtfaiyeciliği Almanya'da master eğitimimi yaparken merak saldım ve o günden bu yana itfaiyecilik hakkında bilgi topluyorum. Bunları yayınlamak için sizin siteniz Türkiye'nin konusunda en kapsamlı sitesi. Şayet sizde uygun görürseniz bunları sitenizde yayınlamanızı rica ediyorum. İlk araştırmam Hristiyan itfaiyecilerin azizi St. Florian ve itfaiyecilik üzerindeki etkileri hakkında. Yazılarım itfaiyecilik tekniklerinden ziyade tarihi hakkında olacak.
Tekrar görüşmek dileğiyle
Gafur Şencan




İtfaiyecilerin Koruyucu Azizi St. Florian

343 itfaiyecinin hayatını kaybettiği 11 Eylül saldırılarından sonra itfaiyeciler dini değerlerine daha sıkı bağlandılar. Unutulan değerler gün yüzüne çıkmaya ve itfaiyecilerin koruyucu azizi St. Florian tekrar hatırlanmaya başlandı. Aziz Florian kimdi ve modern itfaiye teşkilatı üzerindeki etkisi neydi ?
Koruyucu azizler; milletlerin, mekanların, sınıfların, meslek gruplarının ve kişilerin cennetteki şefaatçi ve savunucuları olarak addedilen Hristiyan azizleridir. Bugün Hristiyanlık dininde yüzden fazla koruyucu aziz bulunmaktadır. İtfaiyecilerin, fırıncıların, bacacıların, bira yapımcıların, demircilerin, Polonya ve Linz’in koruyucu azizi St. Florian en çok anılan azizlerden biridir.



St. Florian
Florian roma imparatorları Daoclatian ve Maximilan zamanında yaşamış imparatorluk ordusunda görevli bir komutandı. Roma rejimi Hristiyanlığı ortadan kaldırmak için general Aquilinus’i Noricum şehrine gönderdi. Aquilinus, şehrin komutanı Florian’ı, Hristiyanları Roma pagan tanrılarına kurban etmekle görevlendirdi. Florian bu emri reddetti. Florian askerleri ve taraftarlarıyla birlikte işkence görüp 4 Mayıs 304 tarihinde boynuna bağlı bir taşla Enns nehrinde boğularak idam edildi.
Hristiyanlığın kabul edilmesiyle Florian’ın ünü yayılmaya başladı. Gömüldüğü şehre St. Florian adı verildi ve üzerine bir katedral yapıldı. Papa III. Lucius tarafından 1184’te aziz ilan edildi.


St. Florian’ın İtfaiyecilik Üzerindeki Etkileri
Dünya İtfaiyecilik Günü
Bugün bir çok Avrupa ülkesinde görev başında hayatını feda eden itfaiyecilerin anıldığı ve çeşitli etkinliklerle kutlanan dünya itfaiyecilik günü, St. Florian’ın ölüm yıl dönümü olan 4 Mayıs’ta kutlanmaktadır.
Almanya’da St. Florian
Almanlar için St. Florian’ın çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Bunda St. Florian’ın Almanca konuşulan bir ülkede dünyaya gelmesinin rolü büyüktür. Almanca konuşan halklarda çok popüler bir dua olan; Heiliger Sankt Florian Verschon mein Haus Zünd andre an (Aziz Florian, Evimi koru, Başkasınınkini tutuştur) duası bulunmaktadır.

İtfaiye Amblemleri ve St. Florian
Batı ülkelerinde itfaiye amblemlerini dikkatle incelediğimizde birçoğunun aynı formatta olduğunu görürüz.










Bütün bu amblemlerin temelini oluşturan haç ise St. Florian haçıdır.




Alman İtfaiye Araçları Çağrı İsimleri
İtfaiyeciler için telsizler hayati araçlardır. Birbirleriyle irtibata geçmeleri için önce telsiz çağrı isimleri söylenir sonra irtibata geçilir. Türkiye’deki araç çağrı isimleri Fatih 21, Bahçeşehir 15 şeklindedir. Almanya’da bütün araç çağrı isimleri Florian, şehir ismi ve araç kod numarası şeklindedir.
Florian Neustadt 42/2
Florian Elsenfeld 11/1
Florian Sasbach 1/47
Florian Wolfenbüttel 13/20
Florian Diepholz 50/60


St. Florian Kolye ve Uğurları

Bir çok insan kendilerini korudukları ve uğur getirdiğine inandıkları sembol, tılsım, kolye gibi objeleri üzerinde taşır. İtfaiyeciler için bu objeler hiç şüphesiz St. Florian kolye ve uğurlarıdır.





Toledo İtfaiyesinde görevli Mike ise kolye ve uğur taşıma işine kesin çözüm bulanlardan. Bir gün St. Florian kolyesini evde unuttuğunu fark ediyor ve o gün kendini çok savunmasız hissediyor. St. Florian’ ın her zaman yanında olması için koluna St. Florian dövmesi yaptırıyor. St. Florian dövmeleri itfaiyecilerin en çok tercih ettiği dövmeler arasında bulunmaktadır.



Bu makale Gafur Şencan tarafından hazırlanmıştır.

Kaynaklar

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Florian
2. http://en.wikipedia.org/wiki/International_Firefighters'_Day
3. http://www.strikethebox.com/tattoo/Saint_Florian/2008_florian/11/watty41.htm



Devamını okuyun...>>