NİTELİK VE BECERİLERİNİ HEMŞEHRİLERİ İLE PAYLAŞAN KENDİNE GÜVENEN VE GÜVEN VEREBİLEN BİR İTFAİYEMİZ.

GÖREVLERİNİ BÜYÜK BİR DİSİPLİN İÇİNDE YAPAN TÜM İTFAİYECİ KARDEŞLERİME VE YÖNETİCİLERİNE BİR KOCAELİ'Lİ OLARAK ŞÜKRANLARIMI SUNARIM.

AHMET SERTKAN




Hayata Dönüş’ tatbikatı gerçeğini aratmadı

Kocaeli İtfaiyesi, ‘2010 Hayata Dönüş Bahar Tatbikatı’nı başarıyla gerçekleştirdi. 6 değişik olaya müdahale eden itfaiye personeli, yerinde ve hızlı müdahaleleriyle güven verdi.

ENKAZDA ARAMA KURTARMA ACILARI DEŞTİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘Hayata Dönüş Tatbikatı’ gerçeğini aratmadı. Özellikle 1999 Marmara Depremi’nin bir örneğinin sergilendiği ‘Enkazda Arama-Kurtarma’ tatbikatı yaraları deşerken, aynı acıların tekrar yaşanmaması için itfaiyenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya koyuldu.

SANAYİ KENTİNE YAKIŞIR BİR İTFAİYE

Bugün Türkiye’nin sayılı itfaiye teşkilâtlarından birisi olan Kocaeli İtfaiyesi, dünya standartlarında teknik donanımı, yangına müdahalede gösterdiği titizlik, Yangına müdahale süresinin dünya standartlarına çok yakın olmasıyla kentimiz için bir güven abidesidir.

KOCAELİ İTFAİYESİ HER AN TETİKTE

500’ü aşkın personeli ve 92 aracı ile Kocaeli İtfaiye’sinin Kocaelililerin huzur içinde evlerinde uyuyabilmesinin teminatı olduğunu vurgulayan Başkan Karaosmanoğlu, şunları söyledi: “İtfaiyemiz, her türlü doğal afet olayına karşı da hazırlıklı olup, her an tetiktedir. Sivil Toplum Örgütleri ile de iş birliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dernek ve vakıflardan gönüllü sayımız 1800’ün üzerindedir.

TATBİKAT HIZINI VE YETENEĞİNİ ORTAYA KOYDU

Kocaeli İtfaiye Daire Başkanlığımızın böylesine büyük bir organizasyonu ile gurur duyuyoruz. İtfaiye Teşkilâtımız kurulduğu günden bu yana ilk kez bu kadar büyük bir tatbikatı tek başına gerçekleştirmiş oluyor. 2010 yılı Bahar Dönemi için gerçekleştirilen, “Hayata Dönüş Tatbikatı” ile aynı zamanda İtfaiyemiz, gücünü, hızını ve yeteneğini ortaya koydu. Bu vesile ile bütün itfaiye teşkilâtımızı kutluyor, yangınsız, kazasız, afetsiz günler diliyorum”



İTFAİYECİNİN CAN DÜŞMANI FLASH OVER UYGULAMASI

Tatbikat, hayatını kaybeden itfaiye erleri için saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Türk bayrağını 42 metreden indiren İtfaiye Eğitim Merkezi Amiri Bülent Buldu, büyük alkış alırken, Müdahale Şube Müdürü Muhammet Yılmaz tatbikatı başlattı. İlk olarak itfaiye personelinin alevlerin arasında ani parlamaya maruz kaldığı flash-over tatbikatı gerçekleştirildi. Derince Grup Amiri Kenan Demir’in yönettiği tatbikatta 3 itfaiye eri parlayan alevler arasında kaldı.

KİMYASALLARA, KAZALARA VE LPG TANLARINA MÜDAHALE

Daha sonra ise Kimyasal Sızıntılara Müdahale ve Arındırma Tatbikatı yapıldı. Körfez Grup Amiri Hüseyin Gürbüz yönetimindeki ağır kimyasal ve sıvı kimyasal kurtarma elbiseli personel kimyasal sızıntıyı önlerken olay mahallinde bulunan yaralıya da gerekli müdahaleyi yaparak dezenfekte etti. Bu sırada yarılı kişinin bütün giysileri kesilerek atıldı. Trafik kazalarına müdahalede tatbikatını ise Kartepe Grup Amiri Muhammet Türe yönetti. Takla atan araçta sıkışan sürücüyü gerekli ekipmanlarla kurtaran itfaiye personeli, yaralıyı sağlık ekiplerine teslim etti. LPG Tank Yangınlarına Müdahale Tatbikatı da Darıca Grup Amiri Ali Kılıç yönetiminde yapıldı.





DEPREM EĞİTİMİ SİMİLASYONU

İzmit Grup Amiri İsmail Erten yönetiminde yapılan Enkazda Arama Kurtarma Tatbikatı ise 17 Ağustos 1999’da gerçekleşen Marmara Depremi’ni hatırlattı. Enkazda yaralı bulunup bulunmadığını öğrenmek amacıyla bağıran itfaiyecilere ses verilmeyince Erten, sessiz olunmasını istedi. Akustik Dinleme Cihazı ile enkaz altındaki sesleri dinleyen itfaiye ekibi, tekrar seslenerek içeride canlı varsa gürültü çıkarmasını istedi. Enkaz altından gelen sesle harekete geçen itfaiye erleri, modern delici- kesicilerle enkazı yararak yaralıya ulaştı ve vinç yardımıyla enkaz altından çıkardı.

YARALI 3’ÜNCÜ KATTAN İNDİRİLDİ

Yüksek Açı Kurtarma Tatbikatı’nda ise yangın sonucu 3 katlı binanın en üst katında mahsur kalan, kolu ve bacağı kırık olan yaralı kurtarıldı. Gölcük Grup Amiri Erhan kaşıkçı yönetimindeki personel yaralıyı başarıyla indirdi. Bu kurtarmayla sona eren tatbikat sonrası Müdahale Şube Müdürü Muhammet Yılmaz İtfaiye Dairesi Başkanı Doğan Kara’ya; Kara da Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na tekmil verdi. Tatbikat Başiskele Grup Amiri Şükrü Yüce’nin İtfaiyeci Duası’nı okumasıyla son buldu.


BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİ GÜVEN VERİYOR

Öte yandan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı teknik donanım ve bilgiye sahip personeli, geniş hizmet ağı ve son sistem ekipmanları ile Kocaeli’de yaşayan vatandaşların can ve mal güvenliğini koruyor. Profesyonel yaklaşımla çalışmalarını sürdüren Büyükşehir İtfaiye birimi olaylara müdahale zamanı açısından dünya standartlarının üstüne çıkarak vatandaşların güvenini kazandı.

501 PERSONEL, 92 ARAÇ

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı kent genelindeki tüm ilçelerde ve onlara bağlı köylerde hizmet vermesi ile Kocaeli’nin önemli bir ihtiyacını karşılıyor. 501 personeli ile kent genelindeki yangın ve kurtarma olaylarına müdahale eden Büyükşehir İtfaiye ekipleri kendi alanlarında uzman kişilerden oluşuyor. Profesyonel ekipler olaylara karşı, 62 müdahale ve kurtarma aracı, 2 Ambülâns, 20 hizmet aracı ve 8 kiralık hizmet aracı ile vatandaşların can ve mal güvenliğini koruyucu hizmetler sunuyor.



DÜNYA STANDARTLARINI AŞTI

Hepsi kendi alanlarında uzman kişilerden oluşan İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri olaylara müdahale zamanı olarak dünya standartlarının üstünde çıkarak vatandaşa güven veriyor. 2009 yılı içinde 10 bin 152 olaya müdahale eden ekipler kentsel olaylara yaklaşık 6 dakika 4 saniyede ulaşarak dünya standardı olan 8 dakikadan daha kısa sürede olay mahalline ulaşmayı başardı. Ayrıca dünya standardı 24 dakika olan kırsal olaylara ulaşım zamanında ise 18 dakika 51 saniye ile geçerek olumsuzlukların önüne geçilmiş oldu.

GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLER

Büyükşehir Belediyesi kentin her köşesinde birimler kurarak olaylara müdahalenin daha etkin olmasını sağladı. Buna göre 12 İtfaiye grup amirliği, 3 İtfaiye müfrezesi ve 5 gönüllü itfaiye müfrezesi belli noktalarda hizmet vermekte. Büyükşehir İtfaiye Birimi ayrıca sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak çalışmalarının geniş kitlelere yayılmasını sağlıyor. AKUT, GESOTİM, Gebze Akademi, Mahalle Afet Gönüllüleri ve Gönüllü İtfaiyecilerden oluşan gönüllü sayısı 18 bin 30 kişiye ulaştı.


YURTİÇİ VE YURTDIŞINA EĞİTİM

İtfaiye Daire Başkanlığı ayrıca KOBİTEM ile çeşitli kurum ve kuruluşlara eğitimler veriyor. Büyükşehir İtfaiye Eğitim Merkezi yaklaşık 183 kuruma uzman personeller eşliğinde eğitimler verdi. Bu kurumlardan 12 bin 878 kişi KOBİTEM tarafından 13 bin 965 saat eğitim aldı. Eğitimlerde Tekirdağ İtfaiyesi, Balıkesir Gönen İtfaiyesi, Yeditepe Üniversitesi, Bilecik 2. Jandarma Er Eğitim Tugayı gibi il dışından gelen kurum ve kuruluşlarda yer aldı. Ayrıca yurt dışından gelen Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen İtfaiye gruplarına da eğitimler verildi.










Devamını okuyun...>>


TRABZONDA BİR PASTAHANEDE MEYDANA GELEN PATLAMA SONUCU YANAN BİR İNSANIMIZIN ÇARESİZLİĞİ; BİLĞİSİZLİK VE İLK YARDIM EKSİKLİĞİ BU TÜR OLAYLAR NEDENİĞLE BİRÇOK VATANDAŞIMIZIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLMAKTADIR.VE BÖYLE BÜYÜK CİDDİ YANIKLARDA HASTA YAKINLARI İLK ACİL BAKIMDAN SONRA HASTALARINI YANIK MERKEZLERİNE SEVK ETTİRMELİDİRLER.
ZAVALLI ADAM HİÇ BİR ÖNLEM ALINMADAN,ÜZERİNDEKİ YANICI-YAPIŞABİLEN NAYLON GİYSİLER İLE VE BU GİYSİLERİN ERİYEN ALEV TOPLARI İLE ACİL SERVİSE GELİŞİNİ İÇİNİZ ACIYARAK İZLEYECEKSİNİZ.BU ÖNLEMSİZLİK KİŞİNİN ÇOK DAHA FAZLA ZARAR GÖRMESİNE VE ŞİDDETLİ YANIK OLUŞUMUNA NEDEN OLMUŞTUR.UNUTMAYIN ŞİDDETLİ YANIKLAR MAALESEF ÖLÜMCÜL YANIKLARDIR.

Yanıklarda ilk yardım nasıl yapılır?
Yanıklar en sık rastlanan ev ve iş kazaları arasındadır. Çok farklı tipleri olan yanıklar özellikle hassas bölgelerde olmuş ve derinin geniş bir bölümünü etkilemişse son derece tehlikeli olabilir.

Her cins yanıkta yapılacak olan ilk şey, ısı kaynağından hemen uzaklaşmak ve yanan bölgeyi soğutmaktır.

Yanık bölgenin hızla soğutulması yanığın derinin alt tabakalarına ilerlemesini durduracaktır.

Yanıklarda ilk yardım


BİRİNCİ DERECE YANIKLAR
En hafif yanıklar sadace cildin üst kısmının (epiderm) yandığı yanıklardır. Genelde cilt kızarır, ciltte kabarma olur ve acı duyulur. Gene de üst deri dıştan içe tümüyle yanmamıştır. Ellerin, ayakların, yüzün, kasıkların kaba etlerin önemli bir bölümü veya ana mafsallardan biri yanmadıkça bu tip bir yanık hafif yanık olarak tedavi edilmelidir.



1.nci derece yanık için uyarılar:
• Yanan kısmı soğutun. Soğuk suya daldırın veya soğuk bez koyun
• Temiz kuru bir bezle kapatın
• Yanık yerini kalp seviyesinin üzerine kaldırın
• Şoka karşı koruyun (gerekiyorsa)





İKİNCİ DERECE YANIKLAR:
Cildin ilk tabakası tümüyle yanıp ikinci tabaka da yanınca buna ikinci derece yanık denilir. Su toplamaları oluşur ve cilt aşırı kırmızı bir görünüm alır ve beneklenir. Bunların yanısıra görülen diğer belirtiler de şiddetli acı ve şişmedir.
2.nci derece yanık için uyarılar:
• Yanan kısmı soğutun. Soğuk suya daldırın veya soğuk bez koyun
• Temiz kuru bir bezle kapatın
• Yanık yerini kalp seviyesinin üzerine kaldırın
• Şoka karşı koruyun (gerekiyorsa)


ÜÇÜNCÜ DERECE YANIKLAR
En ciddi yanıklar cildin üçüncü tabakasını kapsar. Yağ, sinir, adale ve hatta kemikler bile etkilenmiş olabilir: Ekseriyetle kömür siyahı veya kuru beyaz görünen kısımlar vardır. Şiddetli acı olabilir eğer sinirlerdeki tahribat önemliyse, hiç acı olmayabilir.



3.ncü derece yanık için uyarılar:
• Derhal acil servisi arayın (su uygulaması yapmayın)
• Temiz kuru bir bezle kapatın
• Yanık yerini kalp seviyesinin üzerine kaldırın
• Şoka karşı koruyun





Yanıkların Şiddeti
Yanıkların şiddetini 5 faktör belirler.

1- Derinlik ( birinci,ikinci,üçüncü derece )
2- Yüzey miktarı ( dokuzlar kuralı )
3- Kritik alanların yanması ( eller, ayaklar, yüz, cinsel organlar )
4- Kazazedenin yaşı ( çok genç veya çok yaşlı olması )
5- Kazazedenin genel sağlık durumu (diğer yaralanmalar ve hastalıklar )

Bu beş faktör ilkyardımcının; yanığın şiddetli, orta şiddetli veya hafif yanık olduğunu tespit etmesini sağlar.

Şiddetli Yanıklar : En ciddi yanıklardır.
1- El, ayak, cinsel organlar, yüz gibi kritik alanları içeren yanıklar
2- Beraberinde solunum güçlüğü veya kırık olan yanıklar (derecesi ne olursa olsun )
3- Vücut yüzeyinin %10’undan fazlasını kaplayan 3. derece yanıklar
4- Vücut yüzeyinin %25’inden fazlasını kaplayan 2. derece yanıklar
5- Derecesi ne olursa olsun vücut yüzeyinin %30’undan fazlasını kaplayan yanıklar
6- Yaşlı, ağır hasta ve çocuklardaki yanıklar sıvı kaybına duyarlı oldukları için şiddetli yanık olarak değerlendirilir.
7- Direk sıcak temas ve haşlanma haricindeki (asit, elektrik, kimyasal madde, radyasyon) tüm etkenlerle oluşan yanıklar yüzey alanına bakılmaksızın şiddetli yanık olarak değerlendirilir.








Orta Şiddette Yanıklar : Şiddetli yanıklardan daha az tehlikeli olmalarına rağmen yine de ciddi yaralanmalardır.


1- Vücut yüzeyinin % 2-10’unu kaplayan (el, ayak ve cinsel organlar hariç) 3. derece yanıklar
2- Vücut yüzeyinin % 15-25’ini kaplayan 2. derece yanıklar
3- Vücut yüzeyinin % 50-75’ini kaplayan 1. derece yanıklar

Hafif Yanıklar :
1- Vücut yüzeyinin % 2’sinden azını kaplayan 3. derece yanıklar
2- Vücut yüzeyinin % 15’inden azını kaplayan 2. derece yanıklar

Çocuklarda Yanık Şiddeti :
1- Vücut yüzeyinin % 20’sinden fazlasını kaplayan 2. derece yanık, şiddetlidir.
2- Herhangi bir 3. derece yanık, şiddetlidir.
3- Vücut yüzeyinin % 10-20’sini kaplayan 2. derece yanık, orta şiddetlidir.
4- Herhangi bir 1. derece yanık, orta şiddetlidir.

Yanıklarda İlkyardım




• Yaralıyı ısı kaynağından uzaklaştırın.
• Eğer kişinin kıyafetleri tutuşmuşsa, kaçmasını engelleyin. Yerde yuvarlanmasını sağlayarak ya da üzerine bir battaniye atarak alevleri söndürün.
• Yanık bölgeyi ağrı geçene kadar ya da en az 10 dakika akan soğuk su altında tutun. Yanan bölgeyi hızla soğutmak son derece önemlidir ve cildin hasarını azaltır.
• Yanan bölgede yüzük, bilezik ya da kolye varsa çıkartın.
• Yanık alana dokunmayın. Su toplayan bölümleri kesinlikle patlatmayın.
• Yanık alana merhem, diş macunu ya da yoğurt sürmeyin.
• Yanık bölge soğuduktan sonra üzerine nemli bir bez ya da gazlı bez örtebilirsiniz. Yapışkanlı, tüylü ya da kuru bezler kullanmayın.
• Yanan bölge 6 cm.'den genişse bir sağlık merkezine başvurun.
• Yanan kısımların üzeri ne hiçbir şey sürülmez.
• Hastanın bilinci yerinde ise bol su içirilir.
• Hastanın takıları çıkartılır.(Daha sonra oluşabilecek şişler nedeniyle çıkarmak zorlaşabilir.)




Yapılacak işlemler dört amaca yönelik olmalıdır ;





1- Yanma sürecini sona erdirip daha fazla yaralanmayı önlemek:
a- Tutuşmuş kazazedenin kaçması önlenir, üzerine bir örtü atılarak,su tutularak ya da yerde yuvarlanarak alev söndürülür.
b- Isı yaymaya devam edebilecek tüm giysi, metal takılar, saat vs. çıkarılmalıdır. Giysiler çıkartılırken deri de soyulabileceği için elbiseler kesilerek çıkarılmalıdır.
c- Isıya maruziyetin devamını önlemek ve duman solunması neticesinde daha fazla zararı önlemek için kazazede yangın alanından uzaklaştırılmalıdır.
d- Yanık yerler bol suyla soğutulur. Ancak geniş bir yanığın uzun süre soğuk suda kalması vücut ısısının kaybına neden olabilir. Ayrıca 3. derece yanıklarda en büyük tehlike iltihaplanmadır. Böyle bir yanığı yanmayı durdurmak dışında uzun süre suya daldırmak iltihaplanma riskini arttırabilir.

2- Kazazedenin yaşamsal fonksiyonlarını desteklemek :
Yüzde yanıkları olan veya duman ya da gaz solumuş kazazedelerde solunum güçlüğü gelişebilir. Kazazede nakilden önce şok tedavisine ihtiyaç duyabilir. Kazazede şoka karşı uygun pozisyonda tutulur, bilinci açıksa ağızdan bol su verilmesi çok faydalı olabilir. Kazazede ABC yönünden sürekli kontrol edilmeli ve gereken destek sağlanmalıdır.

3-Isı kaybını ve iltihaplanma riskini azaltmak için yanık alanı kuru, steril bir pansuman malzemesiyle örtmek :
Bir yanığın üzerine yanık alanı çok geniş değilse koyulabilecek en iyi malzeme steril gazlı bezdir. Merhem, losyon veya antiseptikler asla kullanılmamalıdır. Eğer steril bir malzeme yoksa temiz bir çarşaf da örtülebilir. Yanık alan üzerindeki su kesecikleri asla patlatılmaz. Yanık alana diş macunu, salça, yağ vs. gibi maddeler asla sürülmez.

4- Kazazedeyi nakletmek :
Kazazedeyi acilen yanık yaralanmalarının tedavi edilebildiği bir hastaneye sevk etmek gereklidir.

Kimyasal Yanıklar : Kimyasal yanıkların çoğu endüstriyel alnda, fabrika ve laboratuarlarda kullanılan kuvvetli asit veya bazlar gibi kimyasal maddelerin deri ile teması sonucu oluşur.

• Temelde kimyasal yanıklara yapılacak ilkyardım termal yanıklardaki gibidir. Yanma sürecini durdurmak için kimyasal maddenin kazazede ile teması kesilmelidir. Bazı istisnalar dışında bu, yanık alanın bol su ile yıkanması demektir. Ancak basınçlı su kullanılmamalıdır. Çünkü su basıncı derideki mekanik hasarı arttırabilir.

• Etkilenmiş alandaki cilt bol suyla hızla yıkanırken giysiler de çıkarılmalıdır. Bol suyla yıkama başladığında kazazede sıklıkla acısının sona erdiğini söyleyecektir. Ancak yıkama işlemi ağrı dindikten sonra 10dk. daha sürdürülmelidir. Pek çok kimyasal madde geç reaksiyon verir ve kazazede artık acı hissetmemesine rağmen zarar vermeye devam eder.

• Yıkama tamamlandıktan sonra yanık alan kuru, steril pansuman malzemesiyle örtülmeli ve kazazede hastaneye nakledilmelidir.

• Eğer sönmemiş kireç gibi katı bir kimyasal madde kazazedenin üzerine dökülmüşse yıkamadan önce bunlar temizlenmelidir. Kuru bir kimyasal madde suyla temas edince aktive olur, yanıcı bir tepkime verir, deriye kuru olduğundan daha fazla zarar verir. Kazazedenin giysileri de çıkarılmalıdır. Çünkü giysilerin kat ve dikiş yerlerinde kimyasal madde artıkları tutulabilir. Ayakkabılar, çoraplar, eldivenler de aynı nedenle çıkarılmalıdır. Yumuşak bir fırça yardımıyla madde artıkları uzaklaştırıldıktan sonra kazazede bol su ile yıkanır.

• Eğer yanık fenol (karbolik asit ) ile olmuşsa kazazede fenol çözücüleri ile yıkanmalıdır. (polietilen glikol, propilen glikol veya gliserol gibi) Çünkü fenol suda çok çözünür değildir. Bilinen her türlü yağ ve alkolle yıkanabilir. Daha sonra bol su ile yıkanır.

• Sıvı asit veya baz yanıklarında da yapılacak ilkyardım alanı bol su ile, hızla yıkamaktır. Kuvvetli bazlar (sodyum hidroksit, potasyum hidroksit) kuvvetli asitlerden daha şiddetli yanıklara neden olurlar. Çünkü bunlar cildin daha derinlerine nüfuz ederler.
• Bazen kuvvetli kimyasal maddelerin gazları da özellikle solunum yolunda yanıklara neden olurlar. Eğer kazazede solunum güçlüğünden yakınıyorsa veya havada bariz gaz varsa ve kazazede gazı soluduğunu söylüyorsa ilkyardımcı solunum sisteminde hasar olduğunu düşünmelidir. Kazazede bariz bir solunum güçlüğü belirtisi olmasa bile daha sonra anlamlı solunum güçlüğü gelişebilir. Kazazede hemen hastaneye nakledilmeli, ABC yönünden uyanık olunmalıdır.
Elektrik Yanıkları


Elektrik yanıkları, düşük veya yüksek voltajlı akımla temas sonucu meydana gelir :
0.9 - 1 mA etkisizdir
1 -10 mA hafif etkilenme/ağrı
10 -30 mA kol ve/veya bacakta kuvvet azalması
30 -75 mA solunum durması
75mA - 4 A kalp ritminde bozulma veya kalp durması
4 A ve üstü, kalp durması ve ölüm nedeni olabilir.

Ev aletleri yeterince ciddi yanıklara yol açabiliyorsa da, ciddi yanıklar genellikleyüksek voltajın bulunduğu fabrika ve yüksek gerilim hatlarında çalışanlarda görülmektedir.
Elektriğin yanığa neden olabilmesi için, bir noktadan vücuda girip başka bir noktadan çıkması gerekir. Elektrik yanıkları sonucunda 2 önemli tehlike vardır:
Doku hasarı, dıştan görülen kısmın küçüklüğünün tersine iç kısımda (derin dokularda) çok fazla olabilir. Giriş yarası küçük ama çıkış yarası tam tersine çok geniş ve derin olabilir. Yüksek voltajlı elektrik enerjisi kasları ve deriyi, organ amputasyonu gerektirecek ölçüde harap edebilir.
Yanığa ilaveten (birkaç saat sonrasında bile) kalp durabilir. o nedenle yüksek voltajlı akıma kapılmış kişi mutlaka hastaneye götürülmelidir. Akıma kapılmış kişiye DOKUNULMAZ ! Öncelikle akım kesilir, bunun için şalter indirilir veya eski tip sigorta ise tamamen çıkartılır (gevşetilip bırakılmaz!). Eğer sigorta ve şaltere ulaşma olanağı yoksa o zaman, yalıtkan bir madde ile (kuru tahta, lastik, plastik gibi) kişi elektrik kaynağından, ya da elektrik kaynağı (kablo vb ) kişiden uzaklaştırılır. Aksi halde yardım etmek isteyen kişi devreyi tamamlayacağından kendisi de akıma kapılabilir. Elektrik yanıklarının, vücudun tümünün veya bir bölümünün elektrik kaynağı ile toprak arasındaki devreyi tamamlaması sonucu oluştuğu hatırdan çıkarılmamalıdır.

DİKKAT: Akım kesildikten sonra kişiye ilkyardım yapmak üzere dokunmanın hiçbir sakıncası yoktur. Akım kesildikten sonra kişinin size elektrik aktarması (yani sizde de elektrik çarpması olması) söz konusu değildir. O nedenle dokunmaktan korkmayın.

YANIK DERECESİNİ ARTTIRMAMAK İÇİN YANAN KİŞİYE YANGIN BATTANİYESİ İLE SÖNDÜRME YAPILMALIDIR. AŞAGIDAKİ FİLMDE İSE YANAN KİŞİNİN DURUM MÜSAADE EDERSE YAPABİLECEĞİ
SÖNDÜRME UYGULAMALARINI İZLEYİNİZ.



EVİNİZDE İŞYERİNİZDE HİÇTE PAHALI OLMAYAN BU YANGIN BATTANİYELERİNDEN BULUNDURUNUZ.








AHMET SERTKAN
YANGIN UZMANI



Devamını okuyun...>>


İTFAİYECİLİK MAL KURTARMAK İÇİN DEĞİL,CAN KURTARMAK İÇİN ORGANİZE EDİLEN EN KUTSAL MESLEKLERDEN BİRİDİR.PEYGAMBER MESLEĞİDİR.KUTSAL DİNİMİZDE DE İNSAN HAYATI KUTSALDIR.
FAKAT GELGELELİM BU NASIL İŞTİR.KABUL GÖRÜR BİR YANI YOKTUR BUNUN. HATADAN DÖNÜLDÜĞÜ İÇİN DUA EDELİM.
AHMET SERTKAN.

ŞAKA GIBI: Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığı, itfaiye ekiplerinin yangın esnasında kız çocuklarını kurtarmalarına izin verdi.
Yangından kız kurtarmak artık serbest!
Suudi Arabistan'da itfaiye erlerinin kadınları kurtması hakkındaki yasak kaldırıldı.



Mekke’de 8 yıl önce 15 kız çocuğu, din polisi yangından kaçmalarına izin vermediği için hayatını kaybetmişti.Suudi Arabistan din polisi, Mekke’de 2002 yılında bir okulda çıkan yangından kaçmaya çalışan 15 kız çocuğunun dinî kurallara uygun giyinmedikleri için dışarı çıkmalarına izin vermemiş, bu yüzden de kız çocukları yanarak can vermişti.
‘Suudi Gazete’nin haberine göre, Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığı olaydan 8 yıl sonra gerekli dersleri çıkararak, bundan böyle kız çocuklarının da okullarda meydana gelen yangınlar sırasında itfaiye erlerince kurtarılmasına izin verdi.
Gazetenin haberine göre eğitim bakanlığı, okullara bir genelge yollayarak, kız çocuklarının da acil durumlarda kurtarılabilmesi için, itfaiye ekiplerine yardımcı olunmasını istedi.



KIYAFETLERİ UYGUN DEĞİL DİYE YANMALARINA GÖZ YUMULDU
Görgü tanıklarının ifadelerine göre, 2002′de Mekke’deki kız okulunda meydana gelen yangında din polisleri binadan çıkmayı başaran kız çocuklarını, dinî kurallara uygun kıyafet giymedikleri için döverek yanan binaya geri göndermişti. Öğrencileri kurtarmaya çalışan itfaiyecilere de, kızlara dokunmalarının günah olduğu gerekçesiyle okula girmelerine izin verilmemişti.
Olayın ardından ölen kızların aileleri isyan ederken ve olay Suudi basın yayın organları tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti. Suudi Arabistan’da özelikle kadınların kıyafet ve davranışlarını kontrol edip müdahale eden görevliler oldukça fazla. Din polisi adı verilen bu görevliler, devlet tarafından uygulanan kadın-erkek ayrımından kaynaklanan kurallara uyulup uyulmadığını kontrol ediyor. Din polislerinin, kurallara uyulmadığını tespit etmesi halinde, kadınları dövme ve gözaltına alma yetkisi bulunuyor.
Kız çocuklarının eğitim aldığı okullara erkeklerin girmesi yasak ve çocuklar kadın öğretmenler tarafından okutuluyor. Kız öğrenciler ise genellikle okul binalarında başörtüsü ve uzun çarşaf kullanmıyorlar. (DW TR)


Devamını okuyun...>>