AMERİKADAN VE TÜRKİYEDEN YANGINLARA MÜDEHALE MANZARALARI VE BİR KIYASLAMA





ABD

ABD


Smoke from the fire, which burned for days, caused emergency officials to temporarily order about 8,000 people from their homes
AMERİKADA:
YANGINA SU SIKILMSI NEDENİĞLE GÜNLERCE ÇIKAN DUMAN NEDENİĞLE ACİL DURUM OFİSİ 8000 KİŞİYİ EVLERİNDEN GEÇİCİ OLARAK TAHLİYE ETTİ.

TÜRKİYEDE:
ÇERKEZ ORGANİZE BÖLGESİNDE ÇIKAN YANGINDAN HİÇ KİMSE DUMANDAN ZEHİRLENEREK ETKİLENMEDİ. HİÇ KİMSE İŞİNDEN EVİNDEN OLMADI. YANGINA ÇEVRE SOĞUTMASI DIŞINDA ASLA SU SIKILMADI.


Neighbors sue over magnesium-fueled plant fire

KOMŞULARI MAGNEZYUM BULUNAN VE YANAN FABRİKAYI DAVA ETTİ.


ABD

ABD

CLEVELAND (AP) - Several neighbors have sued a metal recycling business where a magnesium-fueled fire destroyed an industrial complex and knocked out windows in nearby evacuated homes.

AMERİKADA:
METAL İŞLEME FABRİKASI YERLE BİR OLDU. ÇEVREDEKİ EVLERİN PENCERELERİ CAMLARI KIRILDI.

ÇEVRE İŞYERLERİNDE VE EVLERDE PATLAMA SESİ DUYULMUŞ FAKAT CAM ÇERÇEVE DAĞILMAMIŞTIR.


ABD

On December 29 at around 1530 members of the Garfield Heights Fire Dept. responded to a reported structure fire at a magnesium processing plant.

AMERİKADA.
GARFIIELD İTFAİYESİ 1530 ( BİN BEŞYÜZ OTUZ ) PERSONELİ İLE MAGNEZYUM FABRİKASINDAKİ YANGINA MÜDAHALE ETTİ.

TÜRKİYEDE:
ÇERKEZKÖY ORGANİZE BÖLGE İTFAİYESİ SADECE 15 ( ONBEŞ )PERSONELİ İLE OLAYA MÜDAHALE ETMİŞ OLUP MÜDEHALE EDENLER AMERİKALILARIN YÜZDE 1 İNDEN DAHA AZDIR. YARDIM İÇİN GELEN İTFAİYELER MECBUREN SU GRUPLARI İLE GELDİKLERİNDEN MÜDEHALE ETTİRİLMEMİŞ OLUP, BEKLETİLEREK DESTEK GÖREVİNDE BULUNMUŞLARDIR. TÜM DESTEK VEREN VEFAKÂR İTFAİYECİ ARKADAŞLARIMIZA SONSUZ HÜRMETLERİMİZİ SUNARIZ.
( TÜM İTFAİYECİLER DESTEK GRUPLARI DÂHİL 50 KİŞİDEN FAZLA OLMADI.)


ABD

ABD

ABD

Officials decided to let the fire burn itself out because magnesium becomes explosive when in contact with water and firefighters did not have enough sand and other dry material to suffocate the burning metal.

AMERİKADA:
İTFAİYE YETKİLİLERİ MAGNEZYUM FABRİKA YANGININI KENDİKENDİNE YANMAYA TERK ETTİKLERİNİ ÇÜNKÜ YETERLİ MİKTARDA SÖNDÜRÜCÜ VE KURU KUMLARININ OLMADIĞINI SÖYLEDİLER.

TÜRKİYEDE:
ÇERKEZKÖY ORGANİZE BÖLGE YÖNETİCİLERİ 2 SAAT İÇİNDE YETERLİ KURU KUMU SAĞLAMIŞLAR VE GEREKLİ SÜTRELEME YAPILMIŞTIR.


Investigators said the fire began inside the plant on a skid holding 6,000 pounds of magnesium

AMERİKADA:
MÜFETTİŞLER 6000 PAUND FABRİKA İÇİNDE 3000 KG MAGNEZYUM OLDUĞUNU BELİRTTİLER.

TÜRKİYEDE:
İLK ÜÇ DAKİKADA 170 000 KG MAGNEZYUM LAV HALİNDE YANMIŞ OLUP GERİYE 200 000 KG DAHA KURTARILAN MAGNEZYUM BULUNMAKTAYDI. BU STOK MİKTARI DA GÖSTERMEKTEDİRKİ AMERİKADAN EN AZ YÜZ KAT BÜYÜK BİR YANGIN İLE KARŞI KARIYA KALMIŞ DURUMDAYDIK.


ABD

ABD

ABD



ÇİNDE MAGNEZYUM FABRİKASI YANGINI

SU BASKININA UĞRAYAN MAGNEZYUM FABRİKASI YANIYOR.


ÇİN

ÇİN

ÇİN

TÜRKİYE

TÜRKİYE

TÜRKİYE

TÜRKİYE

TÜRKİYE
SONUÇ: GÖRÜLÜYOR Kİ YANGIN KONUSUNDA AMERİKALILARDAN YÜZ KATI BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ YANGINA TÜRK İTFAİYECİSİ YÜZ KAT KÜÇÜK GRUP İLE SON DERECE BAŞARILI MÜDEHALEDE BULUNA BİLMEKTEDİR. BU TÜRK İTFAİYECELİĞİNİN HANGİ NOKTALARA GELDİĞİNİN BİR İŞARETİDİR.

KENDİ ÇIKARLARI İÇİN TÜRK İTFAİYECİLİĞİNE KARA ÇALAN, BAŞARISIZ BULAN YALAN HABER YAZAN, BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ OLAN, KENDİNİ HABERCİ SANANLARA İTHAF OLUNUR. BİZ EN İYİSİNİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ.


KAYNAKLAR:
www.firehouse.com
Photos From Ohio Magnesium Fire - Firehouse_com Photo Stories.mht

www.theindychannel.com
Man Pleads Guilty To Setting '05 Magnesium Fire - Indiana News Story - WRTV Indianapolis.mht

2 yorum:

    On 2 Ekim 2008 17:40 Adsız dedi ki...

    Tebrikler Sizi ve ekibinizi kutluyorum.


    İsmail YAZAN

    İtfaiye Müdürü

     
    On 21 Ocak 2009 18:12 Adsız dedi ki...

    tespitlerin çok güzel ama amerikada itfaiyecilerin yangına müdahale tarzı ile ülkemizdeki itfaiyecilerin müdahalesi farklıdır .bu sadece görüş ayrılığından kaynaklanıyor..onlar magnezyum gibi telikeli olan bir kimyasala müdahale etmek yerine kontrollü yanmaya bırakmışlar ,biz ise kendimizi riske atarak fabrika sahibinin mallarını kurtarmışız görevimizde bu , zaten; yangınları en az mal ve can kaybıyla söndürmek..sizleri tebrik ederim.