ALMANYA'DA VE TÜRKİYE'DE DOĞAL GAZ EĞİTİMLERİ
8 Ocak 2010 by Ahmet Sertkan
UGETAM (ULUSLARARASI GAZ EĞİTİM TEKNOLOJİ ARAŞTIRMA MERKEZİ)
DOĞALGAZ EĞİTİM TESİSLERİ İSTANBUL / TÜRKİYE
Yanıcı madde, ısı ve oksijenin birleşmesinden doğan kimyasal reaksiyon olarak tanımladığımız yanma; kontrol altında iken, yani insan denetiminde bile olsa kullanış yeri ve maksadına uygun emniyet tedbirleri gerektirir. Bu tedbirler göz ardı edildiğinde felakete dönüşür. Hatta kendini oluşturanı, kullanıcısını bile yakıp yok etmekten geri kalmaz.
Bu nedenle "ateş iyi bir köle olmasına karşın kötü bir efendidir" sözüne vesile olmaktadır.Bilindiği gibi; Yangın Güvenliği denildiğinde, yangından korunma ve önleme ile yangın söndürmede olmak üzere iki farklı konuda yapılan çalışmaların tümü anlaşılmaktadır. Bu çalışmaların yapılabilmesi için gereken alt yapı organizasyonu ve eğitim öğretim kurumlarının varlığı olmadan istenen amaca ulaşmanın mümkün olmayacağı açıktır. Bu amaca yönelik toplumsal yapılanmaya girmiş olan UGETAM´da yangın platform sahası oluşturulmuştur.
Bu yangın platformunda, Doğalgaz Yangınlarına Müdahale Teknikleri Eğitimi ve Yangın Güvenliği Eğitimi verilmektedir. Eğitim almaya gelen kursiyerlere ilk olarak yangının teorik bilimsel altyapısıyla ilgili bilgiler verildikten sonra doğalgaz yangınları karşısında ve katı madde yangınları karşısında hareket kabiliyeti kazandırılmaya çalışılmaktadır. Bunun için yangın eğitim platformunda çeşitli pedagojik noktaları vardır.
Bu noktalarda, eğitime katılan kursiyerlerimiz tehlikeyi enselerinde hissedecek şekilde yangın uygulama alanımızdaki pedegojik noktalarda hareket kabiliyeti kazandırılarak kursiyerin yangın eğitim süreci tamamlanmaktadır. Bu süreçde kursiyer Doğalgaz yangınlarıyla ilgili olarak flanş Yangınları, Farklı tranşe yangınları, kutu yangınlarıyla karşı karşıya kalarak farklı doğalgaz yangınları karşısında beceri kazanmaktadır.
Ülkemizin bu nadide tesisi gerçek anlamda uluslararası bir öneme sahip olarak tüm ortadoğu ve Türki devletlere hizmet vermektedir.
Yangın gönüllüsü kardeşimiz Gafur ŞENCAN'da sizlere Almanya'da doğal gaz eğitimlerini araştırarak bilği yollamış.
Arada hiç bir farkın olmamasınıggördüm. Bunları görmek ne denli sevindirici değil mi?
Bu güzel tesite bende eğitim almış biri olarak tüm hizmeti geçen dostlara tekrar teşekkürlerimi sunarım.
Şimdi sayın ŞENCAN'ın yazısına bir göz atalım.
BERLİN DOĞALGAZ YANGINLARI EĞİTİM ALANI
Mühendis Thomas Lemke bu konuda şaka olmaz diyor. Berlin Brandenburg gaz dağıtım firmasında (NBB) eğitmen olarak çalışan Lemke her şeyi göz önünde bulundurmak zorunda. Berlin’in doğusunda, bir futbol sahası büyüklüğündeki eğitim alanı 2004 yılında 450 000 Euro maliyetle NBB tarafından kuruldu. 2004 yılından bu yana firma çalışanları, itfaiye ve sivil savunma personeline eğitim vermektedir. Eğitim alanı şu an Almanya’nın en modern doğal gaz eğitim alanıdır. Tesiste ayrıca seminer salonu, soyunma kabinleri, bürolar ve yangın söndürücülerin bulunduğu oda mevcut.
Bir gün süren eğitim 28 kişiyle sınırlı. Kıyafet ve söndürücüler eğitici firma tarafından tedarik ediliyor. Eğitim, NBB Berlin firması olduğu için Berlin itfaiyesine ücretsiz. Diğer katılımcılar için ücret 3300 Euro. 1400 kişi geçen yıl burada eğitim görmüş.
DOĞALGAZ
Doğalgazın kendine has özellikleri vardır. Onu göremezsiniz, kokusunu alamazsınız. Güvenlik önlemi olarak içersine koku oluşturacak Tetrahydrothiophen (sarımsak kokusu) adlı madde konulur. Doğalgaz vakalarında itfaiyeciler burunlarına güvenmezler. Öncelikle patlama ihtimaline karşı hava gaz karışımı dedektörlerle ölçülür. Yer altı gaz sızıntılarında toprak, bir filtre görevi görerek koku oluşturucu maddeyi tuttuğundan dolayı açığa çıkan gazın kokusu hissedilemez. Bunun için eğitmenler dedektörleri hayati olarak tanımlıyor. Diğer bir problemde gazın topraktan çıktığı bölge her zaman gazın ana kaçağını göstermemesi. İtfaiye ve gaz şirketi çalışanları koordineli çalışarak kaçağın yerini tespit ederler. Rüzgârın yönü, güvenli ulaşım yolları göz önünde bulundurmalı ve çevre sakinleri uyarılmalıdır.
EĞİTİM
NBB merkezinde birkaç farklı eğitim verilmektedir.
Yer seviyesinin altında inşa edilen odaya beş metreküp gaz dolduruluyor. Oda plastik folye ile örtülüyor ve zemine konulan mum yukardan aşağıya biriken gazı ateşliyor. Alev, yangın söndürme topu atılarak söndürülüyor.
Yerin altından gaz sızıntısı var. Gaz dedektörlerini kullanmayı öğreniyorsunuz. Lemke sonra gazı ateşliyor. Toz söndürücülerle (PG 12) alevi söndürüyorsunuz.
Senaryoya göre kazı çalışması yapan kepçe doğalgaz burusunu deliyor ve gaz alev alıyor. Doğalgaz ve kepçe alev altında. Toz söndürücü ve sis lanslarıyla alevi söndürmelisiniz. Senaryoya, kepçenin hidrolik yağlarının ve deposunun yanması, bilincini kaybeden yaralı kepçe operatörünün araçtan çıkarılması ilave edilebiliyor.
Son olarak 4 bar basınçla çatlaktan sızan gaz 10 metre yüksekliğinde ateş girdabı oluşturuyor. Sıcaklık 1200 derece yükseklik 20 metreye ulaşabiliyor. Gürültü 140 desibel, gazın alev almasıyla 50 metre ilerdeki arazörün camları titriyor. İtfaiyeciler için son derece yıpratıcı bir deneyim. Toz söndürücü ve lanslarla ateş söndürülüyor.
Almanya Doğalgaz Yangınları Eğitim Merkezleri
DBI Gastechnologisches Institut GmbH Freiberg www.dbi-gti.de
Technisches Sicherheitszentrum der Netzgesellschaft Berlin www.gasag.de
Ausbildungszentrum der Bauwirtschaft Bad Zwischennahn www.bau-abc-rostrup.de
EON Ruhrgas AG Gernsheim/Rhein www.eon-ruhrgas.de
Süwag Energie AG Oberneisen www.sueweg.de
Saar Ferngas Transport GmbH www.saar-ferngas-transport.de
Staatliche Feuerwehrschule Geretsried www.sfsg.de
Berufsbildungs Südthürünger www.btz-rohr.de
Kaynaklar
Feuerwehr Magazin 1 Januar 2009. Dergiden çeviri.
www.ugetam.com.tr