BUZDOLAPLARI VE KLİMALARDA YANGIN RİSKLERİ



BUZDOLAPLARINDA OLUŞAN YANGINLARIN SEBEPLERİ:

Sıcakların artması kullanım yoğunluğu, bakımsızlık, yanlış onarım ve bakım, uygun olmayan elektrik malzemeleri son günlerde buzdolabı ve klima yangın sayılarınlarında artışlara neden olmaktadır.



Elektrikli her cihazda yanlış bağlantı ve parçalar nedeniğle oluşabilecek kısa devrelerden yangınlar çıkabilmektedir. Yaz aylarında ise daha yoğun kullanımlar dolayısıyla bu tip yangın sayılarında artışlar Dünyanın her yerinde olmaktadır.
Unutmayın buzdolabınızın da klimanızında bir çok parçası plastik ve yanabilir kauçuk maddelerden yapılmaktadır. Elektrik kontağı önce elektrik yangınını başlatır ve daha sonra bu yanabilir parçalar kolayca tutuşarak yangının büyümesine sebep olurlar.
Sahte ve yan sanayi buzdolabı yedek parçalarında ise hiçbir teknik şartname ve onay söz konusu değildir. Standart dışı yedek parçalar bu baımdan buzdolablarının arızalanmasına , yangınlara hatta ölümlere sebep olabilmektedir.


YALNIZ BİZDE DEĞİL SOĞUK ÜLKELERDE DE BU TÜR YANGINLAR ELEKTRİK KAYNAKLI OLABİLMEKTEDİR.

Londra itfaiyesi, 2008'den bu yana buzdolaplarının başkentte 20 yangına ve bir kişinin ölümüne yol açtığını belirtti. Sorunla ilgili olarak, 2010 yılı Haziran ayında şirketlerin dikkatinin çekildiğini kaydetti. İngiltere, sorunu para almaksızın çözüme kavuşturmak amacıyla müşterilerle temas halinde olunduğunu açıkladı. Sözcü, böylece hatalı buzdolablarından satın almış olan müşterilerin, soruna dikkatlerinin çekildiği ve gereken düzeltmenin yapılabilmesi için ücretsiz telefon hattı oluşturulduğunu bildirdi

KLİMA YANGINLARI.

Klima yangınlarıda buzdolaplarında çıkan yangınlarala aynı sebepleri paylaşırlar.
Önce elektrik yangını ve bunu takip eden ikinci safha izalasyon yangınları hasarlara, yaralanmalara ve ölümlere neden olur.



İki haber başlığı:

Haber 1: Klima patladı ortalık savaş alanına döndü
Balıkesir’in Edremit ilçesinde yaşlı çiftin yaşadığı evde patlayan klima ortalığı savaş alanına çevirdi.

Haber 2: Klima bomba gibi patladı
Antalya'da 68 yaşındaki Suzan Özkesici salonundaki klimanın patlaması sonrası kendini dışarı attı. Patlama sonrası çıkan yangın nedeniyle üst katta mahsur kalanlar itfaiye tarafından kurtarıldı.




PEKİ KLİMALAR PATLAR MI?

Klimaların, iç ünitelerinde elektrik bağlantısından kaynaklanan bir problemin meydana gelmesiyle alev oluşup, iç ünite plastik aksanı yanmaya başlar, çıkan alev ise iç ünitede gaz bağlantı borularının bağlantı rakorlarının gevşemesinden veya çatlamasından dolayı bir patlama sesi oluşturabilir.
Klimalarda kullanılan gazların yanıcı veya parlayıcı özelliği olmadığı için patlamalarının söz konusu değildir.Sadece yüksek basınçtan dolayı yüksek desibelli ses çıkmasına neden olabilir buda halk arasında klimaların patladığı söylentisinin çıkmasına neden olur., yukarıdaki iki haber basına ‘klima patladı’ şeklinde yansıyarak, klimanın patlayıcı bir cihaz olduğu kanısını doğurur. Standartlara uygun üretilen ve yetkili klima servisleri tarafından montajı yapılan klimalarda patlama durumunun yaşanması söz konusu olamaz.



Ahmet SERTKAN
Yangın Uzmanı

0 yorum: