İTFAİYECİ KORUYUCU GİYSİLERİ - ALÜMİNİZE





İTFAİYECİ KORUYUCU GİYSİLERİ
ALÜMİNİZE ELBİSELER

A ) GENEL

Alüminize koruyucu elbiseler yangınlarla mücadele sırasında gerektiği zaman oksijen teneffüs maskeleri ile de giyilen personeli yanma / parlama ve radyan ısıya karşı koruyan bir tür elbise olup, pantolon, başlık, ceket, çizme ve eldivenlerden oluşmaktadır. Tesislerimize alınan bu elbiseler YANGINA YAKLAŞMA ELBİSELERİ” olup alevle temas süresi kısıtlıdır.
Alüminize yangın elbiselerinin diş yüzü termal radyasyonu yansıtan ve ısıya dayanıklı, üstü alüminyumla kaplanmış cam elyaflı kumaştan yapılmıştır.
Elbise suya dayanıklıdır. Elbiseyi giyen şahıs ateşten bir iki metre uzaktan çalışmalıdır. Elbiselerin alevle direk temas süresi 1 dakika ile sınırlıdır. Bu süre her kullanımdan sonra daha da azalır.

B. KULLANIM ALANLARI
1. Yangın mahallinden insanları kurtarmak
2. Yangın mahallinden kıymetli evrak ve malzemenin kurtarılması
3. İnfilak ve ani parlamaya karşı personeli korumak
4. Termal radyasyondan uzun sure korumak
5. Yangın söndürme faaliyeti sırasında yanan bölgedeki valfların kapanması l işletmenin durdurulması / çalıştırılması vs..
6. Yangın bölgesine direk açılan kapıların, söndürücülerin devreye sokulabilmesi amacıyla açılmasında kullanılır.















C. ELBİSENİN GİYİLMESİ

1. Önce pantolon ve çizme giyilir.
2. Duman maske takılması gerekiyorsa maske takılır.
3. Ceket giyilir.
4. Eldivenler giyilir.
5. Başlık takılır.
6. Verilecek emirle yangına girilir.

Not:
Aliminize elbise her yangın tatbikatlarında ve yangında emir beklemeksizin giyilir ve başlık takılmadan hazır bekletilir emir verildiğinde başlık takılır ve yangına girilir.

D. ALÜMİNİZE ELBİSELERİN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
1. Elbiseyi, yalnızca eğitimini görmüş personelin doktor muayenesinden geçip tamamen sıhhatli olan kişi veya kişiler kullanmalıdır. (Doktor raporu alınmalıdır.)
2. Alüminize elbise giyecek şahıslar yangın hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıdır.
3. Kullanıcı personelin kapalı yerlerden etkilenmemesine dikkat edilmelidir.
4. Kullanıcı personel “Kalma Gücü” için test edilmelidir. Bunun için tamamen teçhiz atlanıp sessizce rahatsız olana kadar ya oturmalı yada ayakta durmalıdır.
5. Kullanıcı personele elbiseyi giydikten sonra düzgün ve normalden daha yavaş olarak nefes alması söylenmelidir. Oksijen yetersizliğinden dolayı rahatsızlık belirtilerinin birincisi, umumiyetle nefes alma zorluğu ve bazense göğüste sancı yapar.

6. Yukarıdaki testler neticelendikten sonra kullanıcı personel yürümeyi, koşmayı, tırmanmayı, ağırlık kaldırmayı ve kurtarmada kullanılacak aletleri kullanılmasını bilmesi ve öğrenmesi gerekir. Elbise ile yürüyüşler yapılmalı ve yapılacak işin şiddeti yavaş yavaş artırılmalıdır.
7. Bütün eğitim boyunca ve bir çok egzersizden evvel l sonra nabız sayma ve tansiyon ölçmek gereklidir. (hakiki yangından sonra nabzın 180 e kadar yükseldiği ve ateşi 83 oC olarak ölçüldüğü testler sırasında gözlenmiştir.
8. Kullanıcı personelin güvenini artırmak için imkan dahilinde bir yangına kısa sure girmelidir.






E. FİİLİ EĞİTİMLER SIRASINDA AŞAĞIDAKİ HUSUSLAR DİKKAT EDİLMELİDİR:
9. Malzemelerin kullanabilecek durumda olduğu, elbiselerin ıslak olmaması gerekir.
10. Elbise elemanların (başlık, pantolon, ceket, çizme varsa hava tüpü ve eldiven) doğru olarak giyilmiş / takılmış olduğunda kontrol ediniz.
11. Yangının hemen söndürülebileceği teçhizatı hazırda bekletiniz. Fazla sıcaktan dolayı bayılma ve yanıklara karşı ilk yardım teçhizatı hazır bulundurulmalıdır.
12. Elbise giyen personel haricinde 2. inci bir personele görev verilmek üzere (elbise giyme) hususunda hazır bekletiniz. Eşitimden sonra kullanıcı personelin yavaş yavaş soğumasına dikkat edilmesi ve üşümemesi için tedbirler alınmalıdır.
13. Eğitimden gerekse yangından çıkan elbiseli personel üzerine kesinlikle su sıkılmamalıdır.
14. Alüminize elbise ile bir defa yangına giren personel ikinci veya üçüncü defa girmesi gerektiğinde elbisenin dayanaklılığının azalacağını, ilk girişteki kadar uzun zaman alevle temas edemeyeceğini bilmeli zamanlamaya çok iyi ayarlamalıdır.

F. ALÜMİNİZE YANGIN ELBİSENİN SAKLANMASI VE KONTROLÜ
15. Alüminize elbiseler tesislerimizdeki YANGIN MALZEME DOLABI “ nın üst rafında asili olarak veya büyük bir çantada en az kıvrılmış / katlanmış şekilde muhafaza edilecektir. Özenle delik yırtık veya dikiş yerlerinde kopukluk olmamalıdır. Başlığın siperliğine özel dikkat gösterilmelidir.
16. Elbiselerin yangında ve yüksek ısıda kullanılmaları halinde çok dikkatli kontrol edilmeleri gerekir Özellikle yüksek ısıya ve suyla temas eden elbiselerde çürüme emareleri aranmaktadır. Bu işlem elbisenin her yanını dikkatli ve kuvvetli bir şekilde çekmek suretiyle kontrol yapılmalıdır. Kumaşta herhangi bir çatlama veya kırılma görülürse malzemenin gerilme direncinin azaldığı anlaşılır.
17. Genellikle şiddetli ısı ile temas eden elbiselerde kollar, diz çevreleri özellikle bacakların arka kısımları etkilenirler. Alüminize yangın elbisesini uzun süreli kullanmalarını sağlamak için yukarıdaki hususların önemle dikkate alınması gerekir

Ahmet SERTKAN
Ç.O.S.B. İtfaiye Amiri
Bu ders notu güvenli itfaiyecilik için hazırlanmış ve paylaşıma açılmıştır. Bilgi paylaştıkça artar. Bilim kendini aşamamış ketumların hiçbir işine yaramaz. Lütfen bilgilerinizi paylaşın. Bu ülkede gerçek İtfaiyecilik eğitimi almış sadece 500 kadar insanız. A.SERTKAN

0 yorum: