BİZİM YANGIN KULELERİMİZ ( KAZDAĞLARI )

KAZDAĞLARI'NIN YANGIN KULELERİ



Zengin florası ve faunasıyla dünyanın DNA depolarından biri olarak da düşünülen Kazdağları, çok değerli ormanların alt yapısını oluşturuyor. Ege ve Balkanların orman yangınlarıyla kavrulduğu günlerde, Kazdağları, Edremit Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı 14 yangın kulesi ile korunuyor. Az sayıdaki yangın tehlikesi, başlamadan önlenebilmiş.





Mitolojik adıyla, İda Dağı olarak da bilinen, Tanrı Zeus'un karargâhı Kazdağları, mitolojik bir geçmişe ev sahipliği yapmıyor olsaydı, yine aynı ihtimam gösterilir miydi? En disiplinli Milli Park uygulamalarından birinin yapıldığı Kazdağları, çok değerli bitki örtüsü ve hayvanlarıyla bu özeni fazlasıyla hak ediyor.
Kazdağları Milli Parkının girişlerinden birine Edremit'in Mehmetalan Köyü'nden ulaşılabiliyor. Milli Parka rehbersiz girmek yasak. Hem rehber hem de giriş için bir ücret ödenmesi gerekiyor. Girişte kimlik ve adres bilgilerinin kaydedilmesi, buradaki organizasyonun, neden tehdit altındaki diğer değerli ormanlar ve alanlar için de uygulanmadığı sorusunu akla getiriyor. Birçok değerli bölgemiz, yakılarak, yıkılarak, çırpılarak talan edilmedi mi?
Kazdağları ormanlarını yangınlardan koruyan 14 kuleye, 24 saat kesintisiz görev yapan Türkmenler aileleriyle birlikte yerleştirilmiş. Yaklaşık 5 ay süren yaz sezonunda Türkmen aileleri, görevi eşler arasında vardiyalı olarak yerine getiriyorlar. Köklü geçmişlerine dayalı bir bilinçle ormanları ve dağları gönülden sahiplenen Türkmenler, her yıl Ağustos'un ikinci yarısını Kazdağları'nın zirvelerinden biri Sarıkız'da, şenlikler yaparak çadırlarda geçiriyorlar. Kazdağları'nın bu günkü ismini, kazları ile İda'da bir başına gezinen Sarıkız'ın acıklı hikâyesinden aldığı söylenir. Türkmenler de geleneksel Sarıkız şenlikleriyle, onun hatırasında, sanki tabiat anaya şükranlarını sunuyorlar...
14 kuleden biri, 1984'te hizmete giren 1370 m. yükseklikteki "Kapı Yangın Gözetleme Kulesi". Şimdi burada görev yapan 36 yaşındaki Mesut Sarı, 6 yıldır gözetleme görevinde. 20 yıllık ormancı olan Mesut Sarı'nın yanında eşi Deniz'in yanısıra 2,5 yaşındaki oğulları Melih de var. Melih'in dedesi Mehmet Sarı da eski bir ormancı. Hem gezmek, hem de bazı ihtiyaçlar için, ama kimbilir, belki de aslında torunu için O da zaman zaman kuleye uğruyor.







Bir dürbün ve bir telsizle yürütülen bu görevin yaygınlaştırılması dileğiyle, bu alanda çalışan isimsiz kahramanlarımıza başarılar...
AHMET SERTKAN
ÇOSB.İTF.A.
KAYNAKÇA:
www.portorama.net/component/option,com_datsogallery

0 yorum: