HAZRETİ İBRAHİMİ YAKMAYAN YARADANIM SEN BİZLERİ DE; ATEŞİN YAKICILIĞINDAN KORU.
Ahmet SERTKAN





Ahmet Bey merhaba

Adım Gafur Şencan, makina mühendisiyim. İtfaiyeciliği Almanya'da master eğitimimi yaparken merak saldım ve o günden bu yana itfaiyecilik hakkında bilgi topluyorum. Bunları yayınlamak için sizin siteniz Türkiye'nin konusunda en kapsamlı sitesi. Şayet sizde uygun görürseniz bunları sitenizde yayınlamanızı rica ediyorum. İlk araştırmam Hristiyan itfaiyecilerin azizi St. Florian ve itfaiyecilik üzerindeki etkileri hakkında. Yazılarım itfaiyecilik tekniklerinden ziyade tarihi hakkında olacak.
Tekrar görüşmek dileğiyle
Gafur Şencan




İtfaiyecilerin Koruyucu Azizi St. Florian

343 itfaiyecinin hayatını kaybettiği 11 Eylül saldırılarından sonra itfaiyeciler dini değerlerine daha sıkı bağlandılar. Unutulan değerler gün yüzüne çıkmaya ve itfaiyecilerin koruyucu azizi St. Florian tekrar hatırlanmaya başlandı. Aziz Florian kimdi ve modern itfaiye teşkilatı üzerindeki etkisi neydi ?
Koruyucu azizler; milletlerin, mekanların, sınıfların, meslek gruplarının ve kişilerin cennetteki şefaatçi ve savunucuları olarak addedilen Hristiyan azizleridir. Bugün Hristiyanlık dininde yüzden fazla koruyucu aziz bulunmaktadır. İtfaiyecilerin, fırıncıların, bacacıların, bira yapımcıların, demircilerin, Polonya ve Linz’in koruyucu azizi St. Florian en çok anılan azizlerden biridir.



St. Florian
Florian roma imparatorları Daoclatian ve Maximilan zamanında yaşamış imparatorluk ordusunda görevli bir komutandı. Roma rejimi Hristiyanlığı ortadan kaldırmak için general Aquilinus’i Noricum şehrine gönderdi. Aquilinus, şehrin komutanı Florian’ı, Hristiyanları Roma pagan tanrılarına kurban etmekle görevlendirdi. Florian bu emri reddetti. Florian askerleri ve taraftarlarıyla birlikte işkence görüp 4 Mayıs 304 tarihinde boynuna bağlı bir taşla Enns nehrinde boğularak idam edildi.
Hristiyanlığın kabul edilmesiyle Florian’ın ünü yayılmaya başladı. Gömüldüğü şehre St. Florian adı verildi ve üzerine bir katedral yapıldı. Papa III. Lucius tarafından 1184’te aziz ilan edildi.


St. Florian’ın İtfaiyecilik Üzerindeki Etkileri
Dünya İtfaiyecilik Günü
Bugün bir çok Avrupa ülkesinde görev başında hayatını feda eden itfaiyecilerin anıldığı ve çeşitli etkinliklerle kutlanan dünya itfaiyecilik günü, St. Florian’ın ölüm yıl dönümü olan 4 Mayıs’ta kutlanmaktadır.
Almanya’da St. Florian
Almanlar için St. Florian’ın çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Bunda St. Florian’ın Almanca konuşulan bir ülkede dünyaya gelmesinin rolü büyüktür. Almanca konuşan halklarda çok popüler bir dua olan; Heiliger Sankt Florian Verschon mein Haus Zünd andre an (Aziz Florian, Evimi koru, Başkasınınkini tutuştur) duası bulunmaktadır.

İtfaiye Amblemleri ve St. Florian
Batı ülkelerinde itfaiye amblemlerini dikkatle incelediğimizde birçoğunun aynı formatta olduğunu görürüz.










Bütün bu amblemlerin temelini oluşturan haç ise St. Florian haçıdır.




Alman İtfaiye Araçları Çağrı İsimleri
İtfaiyeciler için telsizler hayati araçlardır. Birbirleriyle irtibata geçmeleri için önce telsiz çağrı isimleri söylenir sonra irtibata geçilir. Türkiye’deki araç çağrı isimleri Fatih 21, Bahçeşehir 15 şeklindedir. Almanya’da bütün araç çağrı isimleri Florian, şehir ismi ve araç kod numarası şeklindedir.
Florian Neustadt 42/2
Florian Elsenfeld 11/1
Florian Sasbach 1/47
Florian Wolfenbüttel 13/20
Florian Diepholz 50/60


St. Florian Kolye ve Uğurları

Bir çok insan kendilerini korudukları ve uğur getirdiğine inandıkları sembol, tılsım, kolye gibi objeleri üzerinde taşır. İtfaiyeciler için bu objeler hiç şüphesiz St. Florian kolye ve uğurlarıdır.





Toledo İtfaiyesinde görevli Mike ise kolye ve uğur taşıma işine kesin çözüm bulanlardan. Bir gün St. Florian kolyesini evde unuttuğunu fark ediyor ve o gün kendini çok savunmasız hissediyor. St. Florian’ ın her zaman yanında olması için koluna St. Florian dövmesi yaptırıyor. St. Florian dövmeleri itfaiyecilerin en çok tercih ettiği dövmeler arasında bulunmaktadır.



Bu makale Gafur Şencan tarafından hazırlanmıştır.

Kaynaklar

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Florian
2. http://en.wikipedia.org/wiki/International_Firefighters'_Day
3. http://www.strikethebox.com/tattoo/Saint_Florian/2008_florian/11/watty41.htm


0 yorum: