İtfaiyeci fiziksel dayanım testleri

Dünyada her ülkenin itfaiyecisi belli kural ve ilkeler ile göreve başlatılır. İtfaiyecilik tüm Dünyada en zor ve ağır işlerden kabul edilmektedir. Bu neden ile erkek ve kadın itfaiyeciler için belirlenmiş ayrı ayrı itfaiyeci fiziksel kabiliyet testleri geliştirilmiştir. Tek bir test olmayıp her grup yada itfaiye kendine münhasır test geliştirebilir. Fakat dünyaca kabul görmüşlerden yararlanmak ve bunlarda zaman içinde belirlenmiş ( Timing )süreleri kullanmak çok iyi olacaktır.
Bu testlerden en çok kabul görenler;





Merdiven çıkmak
Malzemeli merdiven çıkmak
Hortum taşımak
Hortum açmak toplamak
Hidrant açmak kapamak
Malzeme taşımak
Yaralı taşımak
Güç ( balyoz ) testi
Merdiven dayama testi
Yön bulma ( araştırma ) testi
Overhol ( inceleme ) testi
Dolu hortum taşıması Ve benzeri testlerdir.






Bunlara uygun ilaveler yapabilirsiniz.
Yapacağınız testler en az yüz kere dendikten sonra ortalama zamanlar tutulup ortalama altı zamanlama istenmelidir. Ortalamaların % 10 fazlası başarısız kabul edilir.

Bu testler itfaiyeciler için aynı zamanda kendilerine olan öz güveni geliştirici olmaları ve rekabet yaratma açısından çok faydalı olmaktadır. Birbiri ile her daim yarışan itfaiyeci hep daha iyi için yaşayacaktır. Bu testler ayda bir yenilenerek personelin yıllık performansı da kolaylıkla gözlenebilir. Bunların dışında en kısa sürede tam teçhizatlı olarak duman maskesi giyme, Hortum ile kuka devirme - hortum bowling yarışmaları yapılabilir.
Bunlardan bir örnek testin nasıl yapılacağı, ne kadar zamanda yapılacağı nelerin gerekli olduğu aşağıdaki dökümandan- adresten temin edilebilir.
http://www.longviewfire.com/Documents/employment/Physical%20Ability%20Test.pdf






Ülkemizde de çıkarılmış kanun, yönetmelik ve içtihatlarda itfaiyecilerin hangi şartlarda göreve alınacakları belirtilmiştir. Aynı zamanda itfaiyeciler için egzersizler ve bunları yapabilmek için spor alanlarının teknik özellikleri azda olsa belirlenmeye çalışılmıştır.
Türkiye’mizde Belediye itfaiye yönetmeliği şöyle der.
SEKİZİNCİ BÖLÜM : Spor ve Tesisler
Spor
Madde 33 - (1) İtfaiye personelinin fiziki nitelikleri, hazırlanan spor programları ile desteklenir. Personele; kültür-fizik çalışmaları, atletizm, aletli sporlar, mukavemet ve denge sporları ile uygun görülecek diğer mesleki spor faaliyetleri yaptırılarak iş verimlilikleri arttırılır.






TESTLERİN NASIL YAPILDIKLARI VE NELERE DİKKAT ETMENİZ GEREKTİĞİ AŞAGIDAKİ VİDEOLARDA BULUNMAKTADIR.VİDEOLARDA DEĞİŞİK İKİ GUP EĞİTİM VERİLMİŞTİR.
















ALMAN İTFAİYELERİ İTFAİYE ERİ ALMA KRİTERLERİNDEN FİZİKİ YETERLİLİK İSTEKLERİ İSE GAFUR ŞENCAN TARAFINDAN GÖNDERİLMİŞ VE AŞAĞIDA SİAZLERE AKTARILMIŞTIR.

Salzgitter İtfaiyesi
Salzgitter itfaiyesinin alan hizmeti için verdiği ilana başvurdum. Bir Cuma sabahı saat 8’de istasyona görüşmeye çağrıldım. İstasyon müdür ve memurların takdim ve konuşmalarından sonra yoklama alındı. 37 kişiydik ve sekiz kişi görüşmeye gelmemişti. Formalite işlerden sonra beşerli gruplara ayrıldık ve spor testi başladı.
• 3 km dayanıklılık koşusu
• 200 m kısa mesafe koşusu
• 800 m yüzme
• 25 m su altında ilerleme
• En az 15 barfiks veya 35 şınav
• 30 metrelik merdivene tırmanma
• El becerisi

Koşularda takım olarak birinci olduk. Eksi bir VW ile yüzme havuzuna gittik. Micheal Phelps misali yüzmemizle yüzmede de başarımızı gösterdik.

10:00 Bir sonraki aşama için 10 dakikalık mola verildi.
Koşudan kalan diz ağrılarından sonra barfiks veya şınav testine geçildi. 5 dakikalık bir moladan sonra el becerileri testi başlayacaktı ki saat 12’ye sarktı ve bize dinlenmek için yeterince zaman tanındı.

12:10 El becerilerinde marangozculuk ve demircilik bilgisi çok işe yarıyor.

• Üç kalın kereste ile bir kiriş oluşturmanız isteniyor.
• İki düz merdiven ve halatlarla makas merdiven kuruyorsunuz.
• Üç farklı hacimli kapla bir hacim elde etmelisiniz.
• Geçici ve pratik bir su tankı oluşturmalısınız.
• Ağır bir yükü kaldırmak için palanga kurma.
14:30 Oksijen tüpü ve maskeyle engelli parkurda ilerleme.
15:20 Bir kriko ve kalasla bir aracın dört tekerleğini kısa sürede değiştirmelisiniz. İyi bir takım çalışması ve iletişimle Formula 1 dekiler kadar olmasa da kısa sürede bunu gerçekleştirdik.
15:30 Veda zamanı. İki hafta sonra sonuçlar duyurulacak. Bu işi çok istiyorum.



Bremen İtfaiyesi
Bremen itfaiyesinin alan hizmetleri için verdiği ilana başvurdum. Sayı 200 kişiden 11 kişiye düşürülmüştü ve ben bunlardan biriydim.
İşe alım süreci dikte ile başladı. Bir A4 sayfa boyutunda bir makale okunuyor ve bunu imla ve noktalama hatası olmaksızın yazmanız isteniyor. Süreci uygulayan memurlar samimi ve eğlenceli bir ortam oluşturmak için ellerinden geleni yapıyorlar ve övgüyü hak ediyorlar. 25 dakikalık dikteden sonra psiko-teknik algı testine geçiliyor. ‘Dişli mekanizmaları nasıl çalışır? Elektrik telleri yazın mı yoksa kışın mı sarkar? Sorulardan sadece iki tanesi. Eğer okulda ön sıralarda oturduysanız ve bu test için hazırlanmış kitaplardan çalıştıysanız test kolay geçiyor. Kısa bir moladan sonra zorlu matematik ve genel kültür testi başlıyor. Yazılı test toplam 4 saat sürüyor.
Öğlen oldu ve yemek molası. Mental olarak Bremen manzarasını hayal ediyoruz. Çünkü birazdan 30 metrelik merdiven aracına çıkacağız. İsveç oturağı ve kask takıp hızlıca ve durmaksızın merdivenin en üst noktasına çıkıp iniyorsunuz. Bu arada merdivenin ortasından inenler oldu.
Kondisyon testi başlıyor.
1. 10 Barfiks
2. Sırtınızda iki oksijen tüpü, yüzünüzde maske (maske tüpe bağlı değil) engelli parkurda ilerliyorsunuz. Başlangıcında 30 çekiç vurusu yapıyorsunuz ve buna ısınma diyorlar. Dar kanallardan, karanlık odalardan geçiyor, ip ve sonsuz merdivenlere tırmanıyorsunuz. Bitiş olarak 30 çekiç vuruşu daha yapıyorsunuz. İtfaiyeciler parkuru 10 dakikada tamamlıyorlarmış. Bizden istenen 15-20 dakika arasında yapmamız.
İlk gün duşla sona eriyor.
Birkaç gün sonra yüzme havuzunda buluşuyoruz. 200 metreyi 6 dakikada yüzmemiz isteniyor. Hepimiz başarıyoruz. 25 metre su altında ilerlemeyi iki kişi 10 metre farkla kaybediyor ama merdivene tırmanma başarıları sayesinde geçiyorlar.
Spor sahasına geri dönüyoruz. Uzun atlama , 8 metre gülle atma ve 1 km koşuyu maksimum 3:50 saniyede gerçekleştirmelisiniz.
İtfaiye istasyonunda samimi ve nazik memurlar son mülakat yapılıyor. Kısa bir süre sonra itfaiye eğitimi başlayacağımdan çok mutluyum.


AHMET SERTKAN
YANGIN UZMANI

Kaynaklar:
http://www.cffjac.org/go/jac/cpat/
http://www.mtsac.edu/instruction/pe/firepat/
www.iaff.org/HS/CPAT/cpat_index.html
http://www.longviewfire.com/
NFBA 1001 STANDART 5.3.7.B Fundamentals Of Fire Fighter Skills
Testtraining Polizei und Feuerwehr, Eichborn Verlag
GOSB İTFAİYE MÜDÜRÜ SN. İSMAİL YAZAN
YANOK ÖĞR. SN. ÇETİN KUR
SN. GAFUR SENCAN MAK. MÜHENDİSİ

0 yorum: