NİTELİK VE BECERİLERİNİ HEMŞEHRİLERİ İLE PAYLAŞAN KENDİNE GÜVENEN VE GÜVEN VEREBİLEN BİR İTFAİYEMİZ.

GÖREVLERİNİ BÜYÜK BİR DİSİPLİN İÇİNDE YAPAN TÜM İTFAİYECİ KARDEŞLERİME VE YÖNETİCİLERİNE BİR KOCAELİ'Lİ OLARAK ŞÜKRANLARIMI SUNARIM.

AHMET SERTKAN




Hayata Dönüş’ tatbikatı gerçeğini aratmadı

Kocaeli İtfaiyesi, ‘2010 Hayata Dönüş Bahar Tatbikatı’nı başarıyla gerçekleştirdi. 6 değişik olaya müdahale eden itfaiye personeli, yerinde ve hızlı müdahaleleriyle güven verdi.

ENKAZDA ARAMA KURTARMA ACILARI DEŞTİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘Hayata Dönüş Tatbikatı’ gerçeğini aratmadı. Özellikle 1999 Marmara Depremi’nin bir örneğinin sergilendiği ‘Enkazda Arama-Kurtarma’ tatbikatı yaraları deşerken, aynı acıların tekrar yaşanmaması için itfaiyenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya koyuldu.

SANAYİ KENTİNE YAKIŞIR BİR İTFAİYE

Bugün Türkiye’nin sayılı itfaiye teşkilâtlarından birisi olan Kocaeli İtfaiyesi, dünya standartlarında teknik donanımı, yangına müdahalede gösterdiği titizlik, Yangına müdahale süresinin dünya standartlarına çok yakın olmasıyla kentimiz için bir güven abidesidir.

KOCAELİ İTFAİYESİ HER AN TETİKTE

500’ü aşkın personeli ve 92 aracı ile Kocaeli İtfaiye’sinin Kocaelililerin huzur içinde evlerinde uyuyabilmesinin teminatı olduğunu vurgulayan Başkan Karaosmanoğlu, şunları söyledi: “İtfaiyemiz, her türlü doğal afet olayına karşı da hazırlıklı olup, her an tetiktedir. Sivil Toplum Örgütleri ile de iş birliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dernek ve vakıflardan gönüllü sayımız 1800’ün üzerindedir.

TATBİKAT HIZINI VE YETENEĞİNİ ORTAYA KOYDU

Kocaeli İtfaiye Daire Başkanlığımızın böylesine büyük bir organizasyonu ile gurur duyuyoruz. İtfaiye Teşkilâtımız kurulduğu günden bu yana ilk kez bu kadar büyük bir tatbikatı tek başına gerçekleştirmiş oluyor. 2010 yılı Bahar Dönemi için gerçekleştirilen, “Hayata Dönüş Tatbikatı” ile aynı zamanda İtfaiyemiz, gücünü, hızını ve yeteneğini ortaya koydu. Bu vesile ile bütün itfaiye teşkilâtımızı kutluyor, yangınsız, kazasız, afetsiz günler diliyorum”



İTFAİYECİNİN CAN DÜŞMANI FLASH OVER UYGULAMASI

Tatbikat, hayatını kaybeden itfaiye erleri için saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Türk bayrağını 42 metreden indiren İtfaiye Eğitim Merkezi Amiri Bülent Buldu, büyük alkış alırken, Müdahale Şube Müdürü Muhammet Yılmaz tatbikatı başlattı. İlk olarak itfaiye personelinin alevlerin arasında ani parlamaya maruz kaldığı flash-over tatbikatı gerçekleştirildi. Derince Grup Amiri Kenan Demir’in yönettiği tatbikatta 3 itfaiye eri parlayan alevler arasında kaldı.

KİMYASALLARA, KAZALARA VE LPG TANLARINA MÜDAHALE

Daha sonra ise Kimyasal Sızıntılara Müdahale ve Arındırma Tatbikatı yapıldı. Körfez Grup Amiri Hüseyin Gürbüz yönetimindeki ağır kimyasal ve sıvı kimyasal kurtarma elbiseli personel kimyasal sızıntıyı önlerken olay mahallinde bulunan yaralıya da gerekli müdahaleyi yaparak dezenfekte etti. Bu sırada yarılı kişinin bütün giysileri kesilerek atıldı. Trafik kazalarına müdahalede tatbikatını ise Kartepe Grup Amiri Muhammet Türe yönetti. Takla atan araçta sıkışan sürücüyü gerekli ekipmanlarla kurtaran itfaiye personeli, yaralıyı sağlık ekiplerine teslim etti. LPG Tank Yangınlarına Müdahale Tatbikatı da Darıca Grup Amiri Ali Kılıç yönetiminde yapıldı.





DEPREM EĞİTİMİ SİMİLASYONU

İzmit Grup Amiri İsmail Erten yönetiminde yapılan Enkazda Arama Kurtarma Tatbikatı ise 17 Ağustos 1999’da gerçekleşen Marmara Depremi’ni hatırlattı. Enkazda yaralı bulunup bulunmadığını öğrenmek amacıyla bağıran itfaiyecilere ses verilmeyince Erten, sessiz olunmasını istedi. Akustik Dinleme Cihazı ile enkaz altındaki sesleri dinleyen itfaiye ekibi, tekrar seslenerek içeride canlı varsa gürültü çıkarmasını istedi. Enkaz altından gelen sesle harekete geçen itfaiye erleri, modern delici- kesicilerle enkazı yararak yaralıya ulaştı ve vinç yardımıyla enkaz altından çıkardı.

YARALI 3’ÜNCÜ KATTAN İNDİRİLDİ

Yüksek Açı Kurtarma Tatbikatı’nda ise yangın sonucu 3 katlı binanın en üst katında mahsur kalan, kolu ve bacağı kırık olan yaralı kurtarıldı. Gölcük Grup Amiri Erhan kaşıkçı yönetimindeki personel yaralıyı başarıyla indirdi. Bu kurtarmayla sona eren tatbikat sonrası Müdahale Şube Müdürü Muhammet Yılmaz İtfaiye Dairesi Başkanı Doğan Kara’ya; Kara da Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na tekmil verdi. Tatbikat Başiskele Grup Amiri Şükrü Yüce’nin İtfaiyeci Duası’nı okumasıyla son buldu.


BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİ GÜVEN VERİYOR

Öte yandan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı teknik donanım ve bilgiye sahip personeli, geniş hizmet ağı ve son sistem ekipmanları ile Kocaeli’de yaşayan vatandaşların can ve mal güvenliğini koruyor. Profesyonel yaklaşımla çalışmalarını sürdüren Büyükşehir İtfaiye birimi olaylara müdahale zamanı açısından dünya standartlarının üstüne çıkarak vatandaşların güvenini kazandı.

501 PERSONEL, 92 ARAÇ

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı kent genelindeki tüm ilçelerde ve onlara bağlı köylerde hizmet vermesi ile Kocaeli’nin önemli bir ihtiyacını karşılıyor. 501 personeli ile kent genelindeki yangın ve kurtarma olaylarına müdahale eden Büyükşehir İtfaiye ekipleri kendi alanlarında uzman kişilerden oluşuyor. Profesyonel ekipler olaylara karşı, 62 müdahale ve kurtarma aracı, 2 Ambülâns, 20 hizmet aracı ve 8 kiralık hizmet aracı ile vatandaşların can ve mal güvenliğini koruyucu hizmetler sunuyor.



DÜNYA STANDARTLARINI AŞTI

Hepsi kendi alanlarında uzman kişilerden oluşan İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri olaylara müdahale zamanı olarak dünya standartlarının üstünde çıkarak vatandaşa güven veriyor. 2009 yılı içinde 10 bin 152 olaya müdahale eden ekipler kentsel olaylara yaklaşık 6 dakika 4 saniyede ulaşarak dünya standardı olan 8 dakikadan daha kısa sürede olay mahalline ulaşmayı başardı. Ayrıca dünya standardı 24 dakika olan kırsal olaylara ulaşım zamanında ise 18 dakika 51 saniye ile geçerek olumsuzlukların önüne geçilmiş oldu.

GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLER

Büyükşehir Belediyesi kentin her köşesinde birimler kurarak olaylara müdahalenin daha etkin olmasını sağladı. Buna göre 12 İtfaiye grup amirliği, 3 İtfaiye müfrezesi ve 5 gönüllü itfaiye müfrezesi belli noktalarda hizmet vermekte. Büyükşehir İtfaiye Birimi ayrıca sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak çalışmalarının geniş kitlelere yayılmasını sağlıyor. AKUT, GESOTİM, Gebze Akademi, Mahalle Afet Gönüllüleri ve Gönüllü İtfaiyecilerden oluşan gönüllü sayısı 18 bin 30 kişiye ulaştı.


YURTİÇİ VE YURTDIŞINA EĞİTİM

İtfaiye Daire Başkanlığı ayrıca KOBİTEM ile çeşitli kurum ve kuruluşlara eğitimler veriyor. Büyükşehir İtfaiye Eğitim Merkezi yaklaşık 183 kuruma uzman personeller eşliğinde eğitimler verdi. Bu kurumlardan 12 bin 878 kişi KOBİTEM tarafından 13 bin 965 saat eğitim aldı. Eğitimlerde Tekirdağ İtfaiyesi, Balıkesir Gönen İtfaiyesi, Yeditepe Üniversitesi, Bilecik 2. Jandarma Er Eğitim Tugayı gibi il dışından gelen kurum ve kuruluşlarda yer aldı. Ayrıca yurt dışından gelen Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen İtfaiye gruplarına da eğitimler verildi.









0 yorum: