OKSİJEN TÜP YANGINLARI ( PATLAMALARI ) VE NEDENİ




Birçok arkadaşımız oksijen tüp başlıklarına gres ya da yağ sürüldüğünde oksijen valfı açılır açılmaz ani bir parlama ile beraber alev topunun oluşması ve yangın başlamasının sebebini soruyor.

Maalesef İnternette Türkçe veya İngilizce yaptıgınız araştırmalarda da bunu tam ve açık olarak tarif eden bir kaynağın olmaması da bu tür kazaların kök sebeblerinden biridir.İtfaiyeciliğin amacı İnsan hayatı ve sağlığı üzerine kurulduğu için KUTSAL dır.Madem görevimiz bunu gerektiyor. Biz İtfaiyeciler de açıklamamızı bilimsel verilere göre yapmalı , gerek sanayide çalışanlarımızı , gerekse tıp alanında hizmet edenlerimizi bilgilendirmeliyiz.

Peki hiç bir kıvılcım ve tutuşturucunun olmağı bu yanma ve parlama olayı nasıl gerçekleşiyor ?



Değerli arkadaşlarım bunun tek sorumlusu yada oluşturanı OKSİJEN dir.
Yanıcı maddeye ne kadar oksijen verir iseniz o madde çok daha hızlı bir biçimde yanacaktır.
Burada en önemli unsur oksijenin hava içindeki konsantrasyonudur. Oksijenin % 21 konsantrasyonda olduğu durumlardaki yanma ile ; oksijen konsantrayonunun yüksldiği yanmalar çok farklıdır.

Dünya atmosferi, % 77 azot, % 21 oksijen ve %1 oranında karbondioksit ve argon gibi diğer gazların karışımından oluşur. Öncelikle bu gazların en önemlisi ile, oksijenle başlayalım. Oksijen çok önemlidir, çünkü insan gibi kompleks bedenlere sahip canlıların enerji elde etmek için kullandıkları çoğu kimyasal reaksiyon oksijen sayesinde gerçekleşir. Karbon bileşikleri oksijenle reaksiyona girerler. Reaksiyon sonucunda su, karbondioksit ve enerji açığa çıkar. Hücrelerimizde kullandığımız ve ATP (adenosin trifosfat) adı verilen enerji paketçikleri, bu reaksiyonla ortaya çıkarlar. İşte biz de bu nedenle sürekli olarak oksijene ihtiyaç duyarız ve bu ihtiyacı karşılamak için solunum yaparız. şin ilginç yanı, soluduğumuz havadaki oksijen oranının, son derece hassas dengelerle tespit edilmiş oluşudur. Atmosferimiz daha fazla oksijen içerebilir ve buna rağmen hayatı destekleyebilir miydi? Hayır! Oksijen çok reaktif bir elementtir. Şu anda atmosferde bulunan okijeninin oranı, yani yüzde 21, yaşamın güvenliği için aşılmaması gereken sınırların tam ideal noktasındadır. Yüzde 21'in üzerine artan her yüzde birlik oksijen oranı, bir yıldırımın orman yangını başlatma olasılığını % 70 artıracaktır.




Yüzde 25'lik bir oksijen oranının daha yukarısında, şu anda kullandığımız bitkisel besinlerin çok azı, tüm tropik ormanları ve arktik tundraları yok edecek olan dev yangınlardan korunabilirdi... Atmosferin şu anki oksijen oranı, tehlikenin ve yararın çok iyi bir biçimde dengelendiği bir rakamdadır.
Atmosferdeki oksijen oranının dengede kalması da, mükemmel bir "geri dönüşüm" sistemi sayesinde gerçekleşir. Hayvanlar devamlı olarak oksijen tüketirler ve kendileri için zehirli olan karbonioksiti üretirler. Bitkiler ise bu işlemin tam tersini gerçekleştirir, ve karbondioksiti hayat verici oksijene çevirerek canlılığın devamını sağlarlar. Her gün bitkiler tarafından milyarlarca ton oksijen bu şekilde üretilerek atmosfere salınır.

Nasıl ki oksi-asetilen ya da oksi- propan kaynak şalomalarında oksijen valfını daha fazla açtığınızda ısıttığınız metal oksijen sayesinde daha fazla ısıtılarak lesim yapılmakta ise, oksijenin yüksek olduğu hava konsantrasyonlarında da yanma hızlı olacaktır. Biliyorsunuz ki biz hızlı yanma olayına PATLAMA diyoruz.

OKSİJEN TÜPLERİNDE SAF OKSİJENİN YANİ OKSİJEN KONSANTRASYONUNUN % 100 E YAKIN OLDUĞU DURUMLARDA ARTIK ISIYA GEREKSİNİM KALMAZ VE KENDİLİĞİNDEN YANMA OLUŞUR.
BU NEDEN İLE ASLA OKSİJEN TÜP REGÜLATÖR VE BAĞLANTILARINA YAĞ VE GERESYAĞI SÜRMEYİNİZ.



EĞER OKSİJEN REĞÜLATÖRÜ VE OKSİJEN HORTUMU VE BAĞLANTI NOKTALARINDAN OKSİJEN SIZINTISI OLUR İSE YANMA ( PATLAMA )OLUŞACAKTIR.




EĞER BU KURALA UYMAZSANIZ ; ÇOK HIZLI BİR REAKSİYON SONUCU YANMA ( PATLAMA) OLUŞACAKTIR.



OKSİJEN TÜP REGÜLATÖRLERİNİ YAĞLI ELLERLE TUTMAYINIZ.YAĞ SAF OKSİJEN LE BULUŞTUĞUNDA ANİ PARLAMALAR OLACAKTIR.



BOL OKSİJENİN OLDUĞU ORTAMLARDA SİGARA İÇMEYİN VE AÇIK ATEŞ İLE DOLAŞMAYINIZ.



BOL OKSİJENLİ ORTAMDA KALDIĞINIZ GİYSİLERİNİZİ DERHAL NORMAL HAVA ŞARTLARINA GETİRMEK VE YANGIN ÇIKMASINI ÖNLEMEK İÇİN HAVALANDIRINIZ.



AHMET SERTKAN
YANGIN UZMANI



0 yorum: