BÜYÜK ŞİKAGO YANGINI

BÜYÜK ŞİKAGO YANGINI







1871 yazı Şikago’da oldukça kurak geçmişti.8 Ekim Pazar 1871 akşamı saatler daha henüz 9 u yeni geçmişken 13. Dekoven caddesinden Patrick ve Catherine O’Leary lerin hayvan damından alevler yükselmeye başladı.
Yangının çıkış nedeni için türlü fikirler üretilse de bunların en meşhur ve akla yatkını O’Leary lerin ineğinin o zaman aydınlatma amaçlı kullanılan gaz lambasını çarparak devirmesi kabul görmüştür.

Bazı kişiler ki yıllar sonra yangın çıkış nedeni olarak meteor yangınını bazıları da evsiz kişilerin geceyi geçirmek üzere dama girdiklerini ve herhangi bir şekilde yangını başlattıklarını söylemişlerdir.







İtfaiyeciler gün boyunca da yangınlarla boğuşmuş ve bitkin düşmüşlerdi. Saatler sonra yangın yerine vardıklarında ki yeni gün başlamaktaydı. Büyüyen yangını kontrol altına alamadılar. Kötü komşular da o saate kadar yangına yardımcı olmamışlardı. Alevler doğu ve kuzeye doğru yayılmaya başlamıştı bile. Tahta yapılar tahtadan imal evler. Dükkanlar,işletmeler hemen her şey yanıyordu.

Yangının başlangıcından iki gün sonra 10 Eylül de yağmur yağmaya başlamış ve yangının sönmesinde büyük yardımı olmuştu.
Yangının tahribatı korkunç olmuştu. 300 ( ÜÇ YÜZ ) Kişi ölmüş,100 000 (YÜZ BİN ) kişi evsiz barksız kalmıştı.200 000 000 $ maddi hasar tespit edilmişti.





ŞİKAGO SU KULESİ O YILLADA SU TEMİNİ İÇİN KULLANILIYORDU. HALA AYAKTADIR.





ŞİMDİKİ ŞİKAGO DÜNYANIN EN YÜKSEK BİNALARINA SAHİPTİR.

0 yorum: