LİSELİ İTFAİYECİLER




Liseli itfaiyeciler yetişecek

Türkiye'de ilk kez ortaöğretim düzeyinde itfaiyeci yetiştirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'daki toplam 4 Anadolu meslek lisesi bünyesinde “İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği” bölümü açtı. Bu bölümlere, 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci alınmaya başlanacak.

İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Programı kurulmasına ilişkin çalışma raporunda, Türkiye'de ortaöğretim düzeyinde itfaiyecilikle ilgili okul ve kurum bulunmadığı, bu hizmeti verenlerin alanda eğitim almış kişiler olmadığı vurgulandı. İnsan hayatı ile ilgili olan bu sektörde eğitimli kişilere görev verilmesinin önem taşıdığı ifade edilen raporda, Avrupa standartlarına göre her bin kişiye bir itfaiyeci düştüğü, Türkiye'de de yaklaşık 40 bin itfaiyeciye ihtiyaç olduğunun tespit edildiği belirtildi.
Raporda, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Programı'nın, “kamu ve özel kurum ve kuruluşlar ile her türlü yapı, bina, tesis ve işletmelerin tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı aşamalarında herhangi bir şekilde çıkan yangının can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlayan, yangın öncesinde ve sonrasında alınacak tedbirler ile organizasyon, eğitim ve denetimini üstlenebilecek yetenekte teknisyen yetiştirmek” amacıyla hazırlandığı kaydedildi.



Raporda, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği programının, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli itfaiye daire başkanlıkları, Devlet Hava Meydanları İşletmesinin Ankara, İstanbul ve İzmir'deki havaalanı teşkilatları, Orman Genel Müdürlüğü itfaiye teşkilatı, Roketsan itfaiye teşkilatı, Tüpraş itfaiye teşkilatı, Gebze Organize Sanayi itfaiye teşkilatı, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Sivil Savunma Koleji, Gazi Üniversitesi Dağcılık Arama ve Kurtarma ve Kocaeli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Bölümünün iş birliğiyle oluşturulduğu bildirildi.


ÖN KAYITLA ÖĞRENCİ ALINACAK
Rapora göre, söz konusu program, Ankara Altındağ İskitler Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Bursa Osmangazi Tophane Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, İstanbul Bayrampaşa Şehit Büyükelçi İsmail Erez Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve İzmir Buca Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Teknik ve Endüstri
Meslek Lisesinde uygulanacak. Bu okullar itfaiye teşkilatına yakın bölgede bulundukları için seçildi.

Her bir okula, ön kayıt yoluyla 30'ar öğrenci alınacak. Bu yıl kayıtlar, 7-8-9 Eylül 2009 tarihlerinde yapılacak. Sonraki yıllarda öğrenciler SBS sonuçlarına göre yerleştirilecek. Sağlık durumu mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun herkes, bu bölüme başvurabilecek.

KROKİ ÇİZİP, TESİSAT KONTROL ETMEYİ ÖĞRENECEKLER

İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği alanında, 9. sınıfta ortak dersler görülecek. 10. sınıftan itibaren alan ortak dersleri, 11. sınıftan itibaren de dal dersleri işlenecek. Her bir sınıfta derslerin toplamı 40'ar saatten oluşacak.

Öğrenciler, 9. sınıfta diğer tüm öğrencilerin okuduğu dersleri işleyecekler. Alan dersleri “Bilgi ve İletişim Teknolojisi”, “Matematik”, “Mesleki Gelişim”, “Teknik Çizimler”, “Meslek Hesapları” ve “İtfaiyeciliğe Giriş”; dal dersleri de “İşletmelerde Beceri Eğitimi”, “Yangına Müdahale”, “Arama Kurtarma”, “Uçak Kaza-Kırım ve Yangınları”, “İtfaiyecilikte İş Organizasyonu”, “Yangın Önleme Tedbirleri”, “Doğal Afetlere Hazırlık”, “Dokümantasyon ve Arşivleme” derslerinden oluşuyor.

“İtfaiyeciliğe Giriş” dersinde öğrencilere elektrik ve kimya temel işlemlerini yaptırma, boru işçiliğini ve yangın tesisatını kontrol etme, kroki çizme gibi yeterliliklerin yanı sıra kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer etkileri tespit etme yeterliği kazandırmak da hedefleniyor.

NÜKLEER, KİMYASAL, BİYOLOJİK SALDIRI VE KAZALAR

“Yangına Müdahale” dersinde de öğrenciye “olay yerine intikal, tabya kurma, yangında ilerleme, araç operatörlüğü yapma, yanıcı maddeyi ortadan kaldırarak söndürme, yangını soğutma yaparak söndürme, yangını havayı keserek söndürme, özellik arz eden yangınları söndürme ve kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer saldırı, kaza ve yangınlarına müdahale yeterlikleri kazandırma” amaçlanıyor.

KUYUDAN, ASANSÖRDEN, YÜKSEKTEN VE GÖÇÜKTEN KURTARMA

Öğrenciler, “Arama-Kurtarma” dersinde de arama-kurtarmaya hazırlık yapma, basit arama yapma, cihazla arama yapma, enkaz ve göçük altındaki canlıları kurtarma, su baskınında kurtarma, trafik kazalarında kurtarma, yüksekten kurtarma, asansörden kurtarma, kuyudan kurtarma ve ilkyardım gibi konularda eğitim alacaklar.

Uçak Kaza-Kırım ve Yangınları dersinde acil durum haberleşmesi yapma, uçak yangınını söndürme, uçak kazasında kurtarma, iniş takımları açılmayan uçağa müdahale etme, hareket kabiliyetini kaybeden uçaklara müdahale etme gibi konular işlenecek.

Doğal afetlere karşı hazırlıklı olma konusunda da eğitilecek itfaiyeci adayları, “Kent itfaiyesi dokümantasyonu ve arşivlemesi, yapılarda ruhsat işlemi, havaalanı itfaiyesi dokümantasyonu ve arşivlemesi” yapmayı da öğrenecekler.

SERTİFİKA ALABİLECEKLER

İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği alanından mezun olanlara, diplomanın yanı sıra, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilecek. Öğrencinin kazandığı yeterlikler, sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilecek.

Mezunlar, bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokuluna sınavsız geçiş hakkından da yararlanabilecekler.

Mezunlar, yerel yönetimlerin, havaalanlarının, Orman Genel Müdürlüğünün, rafineri ve kimyasal tesislerin, organize sanayi bölgelerinin itfaiye birimleri ile yangın güvenliği ekipmanları satışı yapan özel firmalarda ve özel sektöre ait yangın güvenliği ve itfaiye birimlerinde çalışabilecekler.

İTFAİYECİ ADAYLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Öte yandan, bazı üniversitelerin meslek yüksekokullarında “Sivil Savunma ve İtfaiyecilik” adı altında bölümler de bulunuyor. Ön lisans eğitimi verilen bu programlara, Eşit Ağırlık-1 puan türü ile öğrenci alınıyor.

Ancak öğrencilerin bu programda okuyabilmeleri için bazı özellikleri taşımaları gerekiyor. Buna göre, bu programa başvuracaklarda, vücut yapısının düzgün olması, astım, bronşit, epilepsi, nefes darlığı ile ileri derecede görme bozukluğu gibi biyolojik bozukluğu olmaması, bayılma, histeri, marazi çarpıntı, aşırı psikolojik duyarlık, davranış bozuklukları, yükseklik korkusu, kapalı alan korkusu, karanlık korkusu gibi psikolojik ve sinirsel hastalıklardan herhangi birine yakalanmış olmaması şartları bulunuyor.

Bu kişilerin boyunun 1.65 metreden kısa olmaması, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlıkta olması gerekiyor.

Adaylardan ayrıca kayıt sırasında psikolojik yapısının itfaiyeciliğe uygun olduğunu üniversitelerin tıp fakültelerinden alacakları sağlık
kurulu raporu ile belgelemeleri de isteniyor.

AHMET SERTKAN
YANGIN UZMANI

0 yorum: