Avrupada ilk itfaiyelerden biri - Viyana İtfaiyesi

Avrupada itfaiyecilik 17. yüzyılda ivme kazanmış olmasına rağmen ilk itfaiyecilik görevi Fransada 1254 ylılnda Kral Saint Luis tarafından başlatılmıştır. İlk adı KASABA GÖZCÜLERİ idi. ( guet bourgeois ("burgess watch") ) Çünkü işleri gece gündüz suçları ve yangınları gözlemek idi.
Dünyada itfaiyecilik tarihi daha sonraki yazılarımızda verilmeye devam edecektir.
Bugün Sn Gafur Sencan'ın Viyana itfaiyesi ile ilgili yazısını yayınlıyorum.
Ahmet SERTKAN

Avrupanın ilk itfaiyecileri ‘Vier Feuerknecht’
Gönüllülükten teşkilatlanmaya


İnsanoğlu ateşin bulunmasından bu yana yangınlarla mücadele etmektedir. Ortaçağa kadar yönetim ve insanların gönüllü çalışmaları yangına müdahalede en etkili yol olmuştur. Yönetimler çıkarttıkları yasalarla mabetlerde su varili, kova, kanca, balta ve merdiven gibi yangına müdahale araçları bulundurmayı zorunlu kılıyordu. Halkın yangılarla mücadele yöntemleri oldukça yerinde ve etkili olurdu. Çevre ev ve sokaklarda yaşayan kişiler kilisenin çanları ile alarma geçirilir, halk alelacele olay yerinde toplanarak mevcut imkânlar dâhilinde imece usulüyle yangını söndürmeye çalışırdı.

İkinci Viyana Kuşatması ve ilk İtfaiye teşkilatının kurulması
1683 yılında Osmanlı orduları savaşı kazanmaya çok yaklaşmıştı. Schottenstift manastır yangını şehrin barut deposuna doğru ilerliyordu. Şehrin kumandanı Ernst Rudiger von Starhemberg, Am Hof 9 numarada yangınlara müdahale için bir istasyon kurma emrini verdi. 26 Mart1685’te belediye meclisinin aldığı kararla bina itfaiye istasyonuna dönüştürüldü. 1686 yılında basılan ‘Instruktion eines Herrn Unterkämmerers bei Gem. Wien’ adlı muhasebe kitabında dört itfaiyeciye (Vier Feuerknechten) haftalık iki gulden ücret verildiği yazmaktadır. Bu tarih modern ve mesleki itfaiye teşkilatının kuruluşu kabul edilir. Bu itfaiyeciler yangınlara mücadelenin yanı sıra şehrin imar işlerinde yardımcı olmakla görevliydiler.



Donanım
Keçeden yapılmış yuvarlak şapka koruma amacından çok itfaiyecilerin tanınma işaretiydi.
Tabaklanmış deri önlük itfaiyecilerin tek koruyucu donanımıydı. Ayrıca imar işlerinde çokça kullanılmaktaydı.
Yün veya pamuktan yapılmış beyaz gömlek.
Bordo renkli diz çorabı.
Metal tokalı siyah deri ayakkabı
Yangın kancaları yanmakta olan bir yapıyı bölüm bölüm yıkmak ve yangının diğer yapılara vereceği olası zararları önlemek için oldukça etkili bir yoldu.

Gafur ŞENCAN

" Ahmet abi merhaba
Şimdiki yazım dünyanın ilk kurulan itfaiyesi Viyana itfaiyesi hakkında. Dolaylı da olsa ilk itfaiye teşkilatının kurulmasında Osmanlıların etkili olması ilginç geldi."
Selamlar

Kaynaklar
1. http://www.wien.gv.at/feuerwehr/geschichte/geschichte17.htm
2.Feuerwehrleute aus aller Welt, Bassermann Verlag

0 yorum: