İtfaiyeciliğin korkulu rüyalarından biride canlı canlı yangın yerinde cehennem azabı yaşamaktır. Yükselen alevler ile birlikte havadaki zehirli gaz miktarı ve yüksek ısı da beraberce yükselmeye devam eder. Sizin ile bu düşmanlarınız arasında nefes nefese mücadele devam eder iken kimi insanlar sizden canını kimileri mallarını kurtarmanı isterler. Düşman uzakta değil hemen yakınınızda burnunuzun dibinde hazır sizi yok etmek yenmek için beklemektedir. Bu işin asla şakası yoktur. Asla unutkanlığa yer yoktur. Cehalet ve cahilce davranışlar düşmanınız tarafından asla affedilmez. İşin en önemli kısmı ise size sizden başka sahip çıkan kimse olamaz. Kendi hatanız ile kendi yaşamınıza son verebilirsiniz. Yangın yerinde her şey ekip işidir amma nefes almak, temiz hava almak, doğru solunum yapmak, koruyucularınızı kullanmak, doğru kullanmak sizin görevinizdir. Size öğretilenleri orada siz kontrol ederseniz, bilirseniz yaşama devam edebilirsiniz.






Tam sıkılı olmayan bir solunum yüz maskesinin küçük bir çarpışma – çarpma vb. mekanik bir hareketten çıkması durumunda çok zehirli gazlar, duman ile beraber onlardan daha zarar verici yüzlerce derece sıcak olmuş havayı ciğerlerine çektiğinizde bronş ve bronşçuklarınız yanarak su toplayacaktır. İnsan vücudunu kaplayan derimiz sadece 65 C ye dayanabilir. Bunun üzerinde sıcaklıklarda 1.2.3 derece yanarak tepki olarak su toplar (ödem oluşur). Bu durum ciğerlerinizde olduğunda ise ÖLÜM kaçınılmaz olur. Az etkilenmelerde ise çok uzun süren tedavilere ihtiyaç duyulacaktır.


İtfaiyecinin acı ölümü
zehirlenen itfaiye amiri hayatını kaybetti
Bahçelievler’de dün sabah …….. A.Ş’ ye ait triko örme fabrikasının iplik deposunda çıkan yangına müdahale eden itfaiye erlerinden 3’ü dumandan zehirlenirken, Bakırköy grup amiri Yaşar Yalçın kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere karşın kurtarılamayarak şehit oldu.
Tüpü düşen itfaiye eri zehirlenerek öldü.


ŞEHİDİMİZİN RESMİ İLK FOTOĞRAFTA YER ALMAKTADIR.



Yangını söndürmeye çalışan itfaiye eri Arabacı hayatını kaybetti. Arabacı’ nın üzerine devrilen halılar yüzünden gaz maskesinin ve oksijen tüpünün düştüğü iddia edildi.
(Tüm şehitlerimizi rahmet ile anıyor geride kalanlarına sabırlar diliyoruz.)
Artık bu tür haberler almak istemiyoruz. Yangın yerinde çok dikkatli olmak zorundayız. Lütfen hayatınıza kastedecek YANLIŞ hareketlerde bulunmayın.



Bunun dışında yangın yeri çok sıcak ve zehirli gazlar barındırır. Genel olarak yüksek sıcaklıkta çalışmak Hipertermi oluşunu destekler. Eğer az miktarda bile gaz yuttuysanız akciğer ödemi de oluşabilir Lütfen unutmayın. Unutturmayın.
DİKKAT: Sıcak havanın solunması ; solunum yollarını tahriş etmekte, hipertermi oluşturmakta yada akciğerlerde ödeme neden olmaktadır.
Havanın bağıl nemine ve teneffüs edildiği sürenin uzunluğuna bağlı olarak 60 C gibi düşük sıcaklıklar bile tehlike arz eder.
Ölüm olmasa bile sizi görüldüğü gibi bir çok tehlikeli durum beklemektedir. Bunlara bir göz atmakta yarar var.






Akciğer Ödemi
Hastalığın nedeni nedir?

Akciğerde sıvı birikimi ile karekterize olan hastalığın oluşumunda en büyük etken dolaşım bozukluğudur.

Ayrıca anafilâksi, alerji, akciğer yangıları, yakıcı gazların solunması ve enfeksiyonlara bağlı olarak da oluşabilmektedir.

Hastalığın gelişimi nasıldır?

Akciğerlerde, etkene bağlı olarak aktif ve pasif ödem şekillenebilir. Başlangıçta oluşan hasarın şiddeti ile dokuların hiperemik bir hal alması ve daha sonra deformasyonu sonucu alveollerde, dokular arasında ve bronşlarda sıvı birikmesi söz konusudur.

Genellikle önlem alınmayan ilerlemiş vakalarda ölüm solunum yetmezliği nedeniyle şekillenir.





Hastalığın belirtileri nelerdir?

Solunumun güçlükle yapılması gözlenebilen en belirgin bulgudur. Ayrıca akciğer dinlendiğinde hırıltılı bir solunum yanında sıvı seslerinin duyulması da spesifiktir.

Genel durumu bozulmuş, durgunluk ve halsizlik belirtileri başlamıştır. Buna karşın solunum güçlüğü nedeniyle çoğu zaman ayakta durmayı tercih ederler.

Enfeksiyona bağlı olarak şekillenen vakalarda vücut ısısında artış da olabilir.

Sonuç

Teşhis edildikten sonra acil tedavi gerektiren hastalığın seyri, ödeme neden olan etken ortadan kaldırılmadığı sürece daima kötüye doğru bir gidiş izler ve ölüme neden olabilir.

ELBETTE SICAK GAZLAR SADECE İTFAİYECİLERİ DEĞİL AYNI ZAMANDA YANGIN YERİNDE KALAN SİVİLLERİDE AYNI ŞEKİLDE ETKİLEMEKTEDİR. BU NEDENLE KURTARMA ÇALIŞMALARI NE KADAR HIZLI VE DOĞRU YAPILIR İSE KURTARILAN CAN SAYISI ARTMIŞ OLACAKTIR.





DİKKAT EDİLDİĞİ ÜZERE HASTALAR KESİNLİKLE HASTAHANELERE SEVK EDİLİR İKEN OTURUR DURUMDA YOLLANMALIDIR.

HİPERTERMİ:
Hipertermi, vücut sıcaklığının 41°C veya daha yüksek bir değere yükseldiğinde ortaya çıkan ve termoregülatör mekanizmaların bozulmasına, sıcak çarpmasına yol açabilen bir durumdur. Hipertermi hafif veya şiddetli şekillerde kendini gösterebilir. Genellikle çevresel faktörler sonucu oluşur; ortam sıcaklığının yüksek seviyelere ulaşması gibi. Hipertemik durumları üç ana şekilde toplayabiliriz: Isı krampları, Sıcak halsizliği ve Sıcak çarpması. Her ne kadar ısı krampları ve sıcak halsizliğini hipertermik durumlar olarak saysak da, hipertermi terim olarak sıcak çarpması için daha çok kullanılmaktadır.

Vücut sıcaklığının çok yükseldiği, termoregülatör mekanızmaların bozulduğu ve pozitif geribeslem yüzünden vücut sıcaklığının gittikçe arttığı durumdur. Yüksek sıcaklık yüzünden hücreler ve böylece de dokular ciddi oranda hasara uğrar. Bir çok önemli metabolik reaksiyon sekteye uğrar, enzimler hasar görür. Çoğunlukla kişi bilincini yitirir veya ciddi duyumsal sorunlar yaşar. Acil yardım uygulanmazsa ölüme veya kalıcı bozukluklarına yol açabilir.

Isı bitkinliği:
Sıvı kaybı sonucu gelişen, yüksek vücut ısısı ile beraber giden ani ısı artması hastalığı.

Sıcak çarpması: İleri derecede vücut ısısının artması, ısı düzenleme merkezinin iflası ve şiddetli beyin fonksiyon bozukluğunun birarada bulunması.



Sıcak bitkinliği:
Yorgunluk, sersemlik, bulantı, kusma, kas ağrıları, baş ağrısı, şiddetli terleme, aşırı susuzluk, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, sık nefes alıp verme, gerginlik, koltuk altı ısısının 39'5 derece den fazla olması.

Sıcak çarpması:
Bitkinlik, koma, kuru-sıcak-kırmızı deri, koltuk altı ısısının 40'5 dereceden fazla olması hali, şaşkınlık, sersemlik, bilinçte bulanıklık hali, uyum sağlama bozukluğu.

AHMETSERTKAN
YANGIN UZMANI









0 yorum: